Vinyylin viehätys – Arild Andersen: Clouds In My Head

Arild Andersen: Clouds In My Head (ECM, 1975)

Arild Andersen: Clouds In My Head (ECM, 1975)

Helmikuussa 1975 äänitetty ”Clouds In My Head” on basisti Arild Andersenin ensimmäinen levy yhtyeenjohtajana. Andersen oli toki levyttänyt rivimiehenä muiden yhtyeissä jo 1960-luvun lopulta lähtien. Hän oli soittanut esimerkiksi Karin Krogin, Jan Garbarekin, Bobo Stensonin ja Edward Vesalan (Nada, 1970) levyillä.

Levyllä soittaa nuorten miesten kvartetti, jossa ovat mukana saksofonisti/huilisti Knut Riisnæs, pianisti Jon Balke ja rumpali Pål Thowsen. Vuonna 1945 syntyneet Andersen ja Riisnæs olivat jo vakiinnuttaneet asemansa Norjan jazzkentällä, mutta kymmenen vuotta nuoremmat Balke ja Thowsen olivat vielä uransa alussa.

Andersenin kvartetti levytti myöhemmin ECM:lle vielä kaksi levyä (Shimr, 1976 ja Green Shading Into Blue, 1978). Yhtyeen kokoonpano oli kuitenkin muuttunut ja saksofonia soitti Juhani Aaltonen sekä pianoa Lars Jansson.

Levyn A-puolen avaus, kepeästi kulkeva ”305 W 18 ST”, sai nimensä Andersenin New Yorkin osoitteesta. Knut Riisnæsin kuulas huilu soi teemassa ja sooloista vastaavat Andersen ja Balke. Toinen raita, pianon ja basson duetto ”Last Song”, on kaunis balladi. Kolmantena kuultava kulmikas ”Outhouse” kuljettaa kuulijan pitkän pianosoolon kautta polttavaan tenori-improvisaatiooon ja lopulta rumpujen jäntevästi säestämään määrätietoiseen bassosooloon. A-puolen päättävä ”Song For A Sad Day” on nimensä mukaisesti surumielinen laulu, kohokohtanaan jälleen Andersenin basso.

B-puolen avaa nimikappale, vapaasti kelluva ja mietteliäs balladi. Seuraava raita on kärsimätön ”Cycles”, johon ärhäkkä, mutta samalla staattinen komppi luo levotonta säpinää. Kolmas raita, herkkä huilusävelmä” Siv” liittyy saumattomasti kymmenminuttiseen lopetukseen ”The Sword Under His Wings”. Svengaavalla raidalla loistaa erityisesti Knut Riisnæsin virtuoosimainen sopraanosaksofoni ja tasapainoinen levy saa intensiivisen päätöksen.

Arild Andersen: Clouds In My Head (ECM, 1975)
(Knut Riisnæs, saksofonit, huilu, Jon Balke, piano, Arild Andersen, basso, Pål Thowsen, rummut)

Levyn diskografiset tiedot: Arild Andersen: Clouds In My Head (Discogs.com)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.