Vinyylin viehätys – Sam Rivers – Dave Holland: Vol. 1 & Vol. 2 (Improvising Artists, 1976)

Multi-instrumentalisti, toki lähinnä saksofonisti, Sam Rivers ja basisti Dave Holland äänittivät helmikuussa 1976 kahden päivän aikana joukon improvisoituja duettoja. Sessioista syntyi kaksi vinyylilevyä, jotka pianisti Paul Bleyn Improvising Artists -levymerkki julkaisi vuosina 1976 ja 1977. Improvising Artists toimi 1970-luvulla ja julkaisi kaikkiaan parikymmentä albumia.

Levyjen konsepti on yksinkertainen. Jokainen levypuolisko sisältää yhden pitkän improvisoidun dueton, kestoiltaan reilusta 17 minuutista lähes 24 minuuttiin. Dave Holland soittaa koko ajan bassoa, kun taas Rivers valitsi jokaiselle raidalle eri soittimen. Ensimmäisellä levyllä Rivers soittaa sopraanosaksofonia ja tenoria sekä toisella levyllä huilua ja pianoa.

Monien improvisoitujen duettojen lailla myös nämä duetot tuovat kuulijan mieleen keskustelunomaisen rennon vuorovaikutuksen ja salamannopean ideoiden vaihdon. Kuulostaa siltä, että muusikot ovat vain aloittaneet soittamisen ja antaneet itselleen vapauden katsoa, minne päätyvät improvisoinneissaan.

Ensimmäisen levyn A-puolen täyttää sopraanon ja basson leikkisäkin dialogi “Waterfall“, joka väliin intoutuu vikkelästi etenevään svengiin. Rivers vaihtaa B-puolella tenorisaksofoniin ja reilut 21 minuuttia kestävä “Cascade” esittelee hyvin Riversin monipuolisena tenoristina, joka hallitsee sekä viileän notkean ilmaisun sekä free jazzin lähes aggressiivisen soundin. Myös B-puolella musiikin svengaava virtaus on koko ajan käsinkoskeltavasti läsnä.

Kakkoslevyllä Rivers jättää siis saksofonit syrjään ja esittelee taitojaan huilistina ja pianistina. A-puolen “Ripples” jatkaa ensimmäisen levyn linjoilla; Riversin virtuoosimainen huilu lentää Hollandin basson kiidättämänä, kunnes kaksikko välillä hiljentyy rauhallisten suvantopaikkojen äärelle. B-puolen “Deluge” jatkaa periaatteessa muiden kappalaleiden linjoilla, vaikkakin Riversin paikoin Cecil Taylor -henkinen pianonsoitto vie musiikkia pidemmälle vapaan improvisaation suuntaan. Vaikka Rivers on pätevän kuuloinen free jazz -pianisti, ei tämä neljäs levypuolisko yllä aivan muiden tasolle.

Sam Rivers – Dave Holland: Vol. 1 & Vol. 2 (Improvising Artists, 1976)
Sam Rivers, tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu, piano, Dave Holland, basso


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.