Sata vuotta ensimmäisestä jazzlevystä – Original Dixieland Jazz Band: Livery Stable Blues

Original Dixie Jazz Band

Helmikuun 26. päivänä tuli täyteen tasan sata vuotta jazzin historian ensimmäisen levytyksen äänittämisestä. Silloin viisi nuorta valkoihoista New Orleansista kotoisin ollutta muusikkoa kokoontui Victor-levy-yhtiön uuteen levytysstudioon New Yorkissa. Siellä vielä nimeä Original Dxie Jass Band käyttänyt yhtye tallensi jälkipolville kaksi kappaletta, ”Livery Stable Blues” ja ”Dixieland Jass Band One-Step”. Yhtyeessä soittivat Tony Sbarbaro, rummut, Edwin Edwards, pasuuna, Nick LaRocca, kornetti, Larry Shields, klarinetti ja Henry Ragas, piano. Yhtye muutti vuoden 1917 lopulla nimensä muotoon Original Dixie Jazz Band.

Yhtye oli muuttanut jo vuonna 1916 Chicagoon, jossa New Orleansin musiikki nautti jo suurta suosiota. Laulaja Al Jolson innostui yhtyeestä kaupungissa vieraillessaan ja järjesti sen esiintymään New Yorkiin. Siellä Columbia-yhtiö järjesti yhtyeelle koesoiton tammikuussa 1917. Yhtyeen villi musiikki oli ilmeisesti liikaa niin yhtiön johdolle kuin ajan äänitystekniikalle. Niinpä kvintetti päätyi helmikuussa 1917 kilpailevan levy-yhtiön Victorin leipiin. Victorin studiolla oltiin valmiita näkemään paljon vaivaa, jotta yhtyeen jazz saatiin tallennettua niin hyvin kuin se tuolloin oli mahdollista.

Original Dixie Jass Bandin levytyssessiosta ei ole valokuvia. Tässä on kuitenkin kuva Victorin studiolta. Mikrofonien sijasta tallennettava ääni koottiin isolla suppilolla ja levy kaiverrettiin suoraan vahakiekolle.

Jazzhistorioitsija Alyn Shipton toteaa, että on jälkikäteen helppo väheksyä yhtyeen musiikkia ja arvailla, kuinka paljon paremmalta ajan parhaat mustat yhtyeet olisivat kuulostaneet. Original Dixie Jazz Bandin levytys julkaistiin 5.3.1917 ja sen vaikutus oli valtava. Levystä tuli suuri hitti, mahdollisesti ensimmäinen miljoonamyynnin saavuttanut savikiekko.

Lähteet:
Alyn Shipton: A New History of Jazz. Continuum, 2001.
Marc Myers: Why Jazz Happened. University of California Press, 2013
Wikipedia: Original Dixie Jazz Band

Original Dixie Jass Band: Livery Stable Blues

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.