OK:KO: Land E. (AMP Music & Records, 2017)

OK:KO-kvartetti. Kuva: Sofia Mänttäri

Brittiläinen jazzkriitikko Stuart Nicholson vertaa pohjoismaisen jazzin suhdetta jazzin valtavirtaan Ingmar Bergmanin elokuvien suhteeseen perinteisen elokuvan valtavirtaan. Bergmanin elokuvissa tutkitaan ihmisen sisintä, ulkoisten tapahtumien, maailman pinnan alta avautuvaa syvyyttä. Nicholson näkee pohjoismaisen jazzin vastaavasti välttelevän pinnallista temppuilua tai teknisen osaamisen esittelyä. Pinnan sijasta musiikissa korostuvat usein kansanmusiikista peräisin olevat koskettavat melodiat, paljaat soundit ja tilan tunne. (Stuart Nicholson: Is Jazz Dead? (Or Has It Moved To A New Address? Routledge, 2005.)

Rumpali Okko Saastamoisen johtama OK:KO-kvartetti liittyy norjalaisella AMP Music & Records -merkillä julkaistulla debyyttilevyllään ilman muuta Nicholsonin luonnehtimaan pohjoisen jazzin perinteeseen. OK:KO soittaa kuulasta ja hiljaisesti intensiivistä musiikkia. Vaikka kotiseudullaan Haapavedellä kansanmusiikkia soittaneen Saastamoisen sävellyksissä on kenties kansanmusiikista peräisin olevaa suoruutta, kyse ei suinkaan ole etnojazzista,vaan vaivattomasti virtaavasta ja tuoreesta nykyjazzista.

OK:KO ja sen nuoret muusikot soittaa debyytillään hyvin valmista musiikkia, niin kypsää ja vakuuttavaa, että ”Land E.” nousee tämän vuoden ensimmäisenä levynä ”Vuoden Valinnat 2017” – listalle.

OK:KO: Land E. (AMP Music Records, 2017)
Jarno Tikka, saksofonit, Toomas Keski-Säntti, piano, Mikael Saastamoinen, basso, Okko Saastamoinen, rummut

Kesäranta (Official Music Video)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.