Stanley J. Zappa: Muster Point (We Jazz, 2020)

Simo Laihonen & Stanley J. Zappa. Kuva: Olli Sulin

Jos muusikon sukunimi on Zappa, on vaikea välttyä sukuselvitykseltä. Saksofonisti Stanley J. Zappan sukuselvitys kertoo, että hän on legendaarisen rockkitaristin ja säveltäjän Frank Zappan veljenpoika. Jazzin kokeellisella kenttäpuoliskolla viihtyvä Stanley J. Zappa muistelee uuden ”Muster Point” -levynsä laajassa kansitekstissä, kuinka sedän musiikissa erityisesti improvisointi teki häneen suuren vaikutuksen jo lapsena.

Kitaristina aloittanut ja vasta myöhemmin saksofoniin vaihtanut Zappa kertoo yhteyksistään myös free jazzin keskeisiin vaikuttajiin, kuten pianisti Cecil Taylor, trumpetisti Joe McPhee ja lyömäsoittaja Milford Graves. Nimenomaan Milford Graves yhdistää Zappaa ja Black Motor -yhtyeestä tuttua lyömäsoittajan Simo Laihosta, molemmat kun ovat opiskelleet omaperäisenä ajattelijana tunnetun Gravesin johdolla.

Muster Point” koostuu materiaalista, joka on äänitetty vuonna 2018 Zappan Suomen vierailun aikana sekä studiossa että konserteissa. Levyn pääosassa on viisi puhaltimien ja lyömäsoittimien duettoa. Niissä Laihonen rakentaa musiikin perustaksi orgaanisen rytmimaton, joka kuljettaa ja kannattelee Zappan puhaltimia. Kaksikon ilmava free jazz on luonteeltaan levollista ja sitä leimaa rauhallisen keskustelun ilmapiiri.

Viiden kaksinpuhelun lomaan asettuu neljä trioraitaa ”Muster Point I – IV”, joille kolmanneksi ääneksi liittyy basisti Ville Rauhala, niin ikään Black Motorista tuttu. Sarjan kolme ensimmäistä osaa ovat katkelmia, lyhyitä välähdyksiä tai muistikuvia konserteista. Vasta ”Muster Point IV” päästää trion ääneen kokonaisen kappaleen ajaksi ja tarjoaa albumille dramaattisen loppuhuipennuksen. Ehkäpä joskus saamme kuulla vielä lisää näitä trioäänityksiä.

Zappan kirjoittama kansiteksti on mielenkiintoinen kuvaus saksofonistin vaikutteista, urasta, ajattelusta ja kahdesti voitetusta syövästä. Kanadaan asettunut Zappa on ehtinyt olla monessa mukana, mutta on suppean diskografiansa perusteella jäänyt aikalailla pimentoon ja syrjään musiikin eturivin paikoilta. Toivottavasti We Jazzin julkaisema uutuus nostaa tämän kiinnostavan taiteilijan paremmin esille. ”Muster Point” kuuluu Valon kuvia -blogi suosittelee 2020 -listalle.

Stanley J. Zappa: Muster Point (We Jazz, 2020)
Stanley J. Zappa, tenori- ja sopraanosaksofonit, alttoklarinetti, Simo Laihonen, rummut, lyömäsoittimet, + Ville Rauhala, basso

Stanley J. Zappa & Simo Laihonen & Ville Rauhala: Muster Point II

Äänitys Suisto, Hämeenlinna 22.8.2018

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.