Jorma Tapio & Kaski: Ghatika (Karkia Mistika, 2016)

Jorma Tapio, Kalottjazz & Blues Festival 2005

Jorma Tapio, Kalottjazz & Blues Festival 2005

Musiikki ei koskaan tapahdu tyhjiössä. Free jazzilla ja täysin vapaalla improvisaatiollakin on juurensa, rikas vaikutteiden verkosto, joiden varassa musiikki elää. Näin myös Jorma Tapion Kaski -trion ensimmäisellä albumilla kietoutuu yhteen monelta eri taholta omaksuttuja aineksia.

Levyllä voi kuulla etnovaikutteita sekä idästä että Skandinaviasta, kuten huilun hallitsemalla nimikappaleella ja norjalaisen häämarssin (”Bruremarsj”) pohjalta kasvavalla voimakkaalla tenorijulistuksella.

Trio kommentoi myös amerikkalaisen jazzin vaiheita. Se tulkitsee Billie Holidaynkin levyttämän swing-klassikon “Travlin’ Light” ja viittaa Chigacon free jazziin Art Ensemble of Chigacon basistina tunnetun Malachi Favorsin inspiroimalla “Tutankhamonilla”.

Jorma Tapio soitti vuosia Edward Vesalan merkittävässä Sound & Fury -yhtyeessä ja Tapio on jatkanut Vesalan sävellysten parissa myös orkesterin uuden kokoonpanon kanssa. On vain luonnollista, että Vesalan henki leijailee lähimaastossa myös Kaski-trion levyllä.

Trion muut jäsenet, basisti Ville Rauhala ja rumpali Simo Laihonen, ovat soittaneet vuosia Black Motor -yhtyeessä. Niinpä heidän yhteispelinsä toimii kiinteästi ja väliin hyvin vapaastikin muotoiltu musiikki säilyttää aina vahvan ja jäntevän tuntuman svengiin.

Ghatika” on voimakas albumi, jonka free jazz säteilee lämpöä ja läsnäoloa. Myös levyn kansikuva ansaitsee tällä kertaa erityismaininnan, sillä J.K. Inhan klassinen valokuva ”Kaskenpolttoa Enossa vuonna 1893” pelaa mainiosti yhteen ajattoman musiikin kanssa.

Jorma Tapio & Kaski: Ghatika (Karkia Mistika, 2016)
Jorma Tapio, tenorisaksofoni, bassoklarinetti, huilut, lyömäsoittimet, lehmänsarvi, Ville Rauhala, basso, Simo Laihonen, rummut, lyömäsoittimet, julmupilli

Ghatika” nousee vuoden mittaan päivittyvälle vuoden 2016 parhaiden listalleni Vuoden valinnat 2016.

jorma-tapio-kaski-ghatika-levy-jki

Jorma Tapio & Kaski: Moving Finger (live at Pori Art Museum)
Porin taidemuseossa vuonna 2014 tallennetulla videolla bassoa soittaa Sampo Lassila.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.