Harri Kalha: Unohtumattomat äänet – innostunut jazzlaulun esittely

Kulttuurintutkija Harri Kalhan tuore ”Unohtumattomat äänet” on yllättävä ja tervetullut lisä suomenkieliseen jazzkirjallisuuteen. Yllättävä sikäli, että 1950- ja 1960-luvuilla vaikuttaneet naispuoliset jazzlaulajat eivät ole olleet aivan musiikkijulkisuuden keskiössä. Mutta kuten Kalhan kirja vahvasti todistaa, kyse on ajattomasta ja jatkuvasti huomionarvoisesta musiikista.

Miesvaltaisessa jazzmaailmassa naisille on pitkään ollut tarjolla lähinnä laulusolistin rooleja. Kalha itse on vahvasti kiinnostunut juuri näistä laulajista, joiden paikka on ollut jazzin suuren kertomuksen marginaalissa. Kirjan naislaulua arvostava ja unohtuneita nimiä esille nostava rajaus on perusteltu, sillä se avaa tuoreen näkökulman jazzin historiaan.

Sukupuolen lisäksi Kalha on rajannut tarkastelunsa ulkopuolelle vuoden 1950 jälkeen syntyneet laulajat. Myöskään eurooppalaiset laulajia ei esitellä. Näin esimerkiksi Cassandra Wilson ja Karin Krog eivät päässeet mukaan. Kaikissa kirjoissa aihetta on jotenkin aina rajattava ja teoksen rajaus on nyt johdonmukainen.

Kalha esittelee yli kuusikymmentä laulajaa alkaen alan suurimmista nimistä (Billie Holiday, Ella Fitzgerald ja Sarah Vaughan), mutta tilaa saavat monet sellaisetkin laulajat, joista en ollut aikaisemmin kuullutkaan (vaikkapa Annie Phillips, Lucy Reed, Salena Jones). Laulajien elämänvaiheita käsitellään vain ohimennen ja pääpaino on 1950- ja -60 -lukujen LP-levyissä ja niiden kohokohdissa. Ilahduttavasti Kalha osaa kiinnittää huomiota myös laulujen teksteihin ja niiden tulkintaan.

Kalha laatii innokkaasti erilaisia listoja, joiden avulla lukija voi lähteä seikkailemaan uusiin suuntiin. Kirjasta löytyy esimerkiksi ”Hipsterin albumilista”, ”Billie Holidayn parhaat”, ”Jazzille lämmenneitä bluesääniä” ja ”Laiskoja iltapäiviä”. Laulajien, käsiteltyjen levyjen ja laulujen suuresta määrästä johtuen ”Unohtumattomat äänet” on parhaimmillaan teos, josta voi hakea ideoita musiikin kuunteluunsa. Kannesta kanteen luettavaa jazzlaulun tarinaa se ei niinkään kerro.

Tällaisenaan kirja toimii kuitenkin hienosti. Oma näkemykseni laulujazzista laventui kirjaa lukiessa ja kirjoittajan esille nostamia helmiä kuunnellessa. Onneksi suurin osa kirjan esittelemästä musiikista löytyy suoratoistopalvelun listoilta, joten ihan kaikkia levyjä ei heti tarvitse ostaa omaan hyllyyn. ”Unohtumattomat äänet” on paras suomeksi ilmestynyt jazzkirja vuosikausiin.

Harri Kalha: Unohtumattomat äänet. Jazzin suuret naislaulajat (Like Kustannus, 2018)


Posted

in

,

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.