Vinyylin viehätys – Oliver Lake Quintet: Prophet (Black Saint, 1981)

Oliver Lake, Tampere Jazz Happening 2017

Saksofonisti Oliver Laken (s.1942) elokuussa 1980 äänitetty levy “Prophet” on saanut nimensä Eric Dolphyn sävellyksen mukaan. Nimikappaleen lisäksi levyllä on kaksi muuta Dolphyn sävellystä. Levyn A-puolen kaksi ensimmäistä raitaa ovat “Hat and Beard” ja “Something Sweet, Something Tender”, jotka molemmat avaavat samassa järjestyksessä Dolphyn klassisen “Out To Lunch” -albumin (Blue Note, 1964).

Teräväreunainen “Hat and Beard” on levyn iskevän tehokas avaus, jolla erityisesti Lake ja trumpetisti Baikida Carroll improvisoivat väkevästi. “Something Sweet, Something Tender” on eräs kauneimmista jazzsävellyksistä ja Laken kvintetti tulkitsee sen vahvasti. A-puolen päättää Laken oma sävellys “Poster”, jonka kulmikkuus sopii hyvin Dolphyn kappaleiden seuraksi.

B-puolen avausraita on Dolphyn “The Prophet”, jolla Lake soittaa hyvin Dolphy-henkisen ja äkkiväärän soolon. Sen hyökkäyksen jälkeen Donald Smithin pianosoolo kuulostaa suorastaan helmeilevän kevyeltä, vaikka siinäkin on särmikkäitä yllätyksiä kuin viittauksena Thelonious Monkin suuntaan.

Levyn kaksi viimeistä raitaa “Cotton IV” ja “Firm and Ripe” ovat molemmat Laken sävellyksiä. Edellinen huipentuu alttosaksofonin ja trumpetin kiihkeään vuoropuheluun, jota seuraa Pheeroan akLaffin ilmeikäs rumpusoolo. Jälkimmäinen on kaunis balladi, joka alkaa pitkällä saksofoni-introlla. Dramaattisen soolopianon ja lyyrisen trumpetin jälkeen levyn päättyy täyteläisesti saksofonin ja pianon duettoon.

Prophet” on erinomainen Dolphy-tribuutti, jolla Dolphyn ja Laken sävellysten lisäksi huomio kiinnittyy hienoon yhtyeeseen, joka soittaa kautta levyn niin intensiivisesti, että läsnäolon tuntu välittyy kuulijalle asti. Omintakeisen leimansa yhtyeen soundiin lisää Jerry Harrisin soittama sähköbasso, jota harvoin käytetään tällaisessa muuten akustisessa voimajazzissa.

Levyn äänittämisestä tulee pian neljäkymmentä vuotta, mutta musiikki kuulostaa edelleen ajattomalta ja tuoreelta. Italialainen Black Saint yhdessä sisarmerkkinsä Soul Noten kanssa julkaisi joukon levyjä, jotka kuuluivat amerikkalaisten jazzlevyjen parhaimmistoon 1970- ja 1980-luvulla.

Oliver Lake Quintet: Prophet (Black Saint, 1981)
Baikida Carroll, trumpetti, Oliver Lake, alttosaksofoni, Donald Smith, piano, Jerry Harris, bassokitara, Pheeroan akLaff, rummut


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.