Wayne Shorter (1933 – 2023)

Wayne Shorter. Kuva: Robert Ascroft

Saksofonisti ja säveltäjä Wayne Shorter kuoli 2.3.2023 89-vuotiaana. Shorter oli epäilemättä eräs jazzin viime vuosikymmennien suurimpia hahmoja. Saksofonistina hän onnistui luomaan täysin oman, tunnistettavan soundin ja soittotavan, mitä yleisesti pidetään jazzin piirissä kovassa arvossa. Shorter oli epäilemättä tärkeimpiä jazzsäveltäjä , jonka musiikki liittyy vahvasti kahden merkittävän pikkuyhtyeen, Art Blakey Jazz Messengersin ja Miles Davis Quintetin, kehitykseen.

Shorter siirtyi Miles Davisin rinnalla akustisesta jazzista sähköisten instrumenttien leimaamaan fuusiojazzin maailmaan. Davisin yhtyeen jälkeen Shorter perusti yhdessä kosketinsoittaja Joe Zawinulin kanssa Weather Report -yhtyeen, josta kasvoi ehkä tärkein yhtye fuusiojazzin alalla.

Shorter oli myös yhtyeenjohtaja ja oman musiikkinsa esittäjä. Hänen Blue Note -levymerkille 1960-luvulla levyttämänsä albumit, kuten ”Speak No Evil” ja ”JuJu” kuuluvat akustisen jazzin syvällisimpään ytimeen. Myöhemmin Shorter siirtyi fuusiojazziin myös soolourallaan ja hänen 1980-albuminsa saivat jossain määrin ristiriitaisen vastaanoton. Shorter ylitti musiikillisia raja-aitoja työskentelemällä mm. Carlos Santanan kanssa ja soittamalla monilla Joni Mitchellin albumeilla. Shorterin saksofonisoolo kruunaa Steely Danin ”Aja”-albumin nimikappaleen.

2000-luvulla Shorter palasi akustisen jazzin pariin ja perusti oman kvartettinsa, johon kuuluivat pianisti Danilo Perez, basisti John Patitucci ja rumpali Brian Blade. Kvartetti levytti useita onnistuneita levyjä ja yhtyeen keskusteleva soittotapa on omintakeinen ja pikkuyhtyejazzin konventioita rikkova.

En koskaan päässyt kuulemaan Shorteria konsertissa eli Shorterin musiikki on levytyksiltä tuttu. Kun ottaa mukaan Art Blakeyn, Miles Davisin ja Weather Reportin levyt, hyllystä näyttää löytyvän kymmeniä levyjä, joilla Shorter soittaa. Kaikkein läheisin on kuitenkin vuonna 1964 äänitetty ja 1966 ilmestynyt Blue Note -albumi ”Speak No Evil”. Se päätyy levysoittimeen silloin, kun kaipaan musiikkia, joka on raikasta kuin lähdevesi.

Lue lisää: Wayne Shorter, Innovator During an Era of Change in Jazz, Dies at 89, Nat Chinenin laaja muistokirjoitus New York Timesissa.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: