We Jazz 2023

We Jazz -festivaali tarjoilee jälleen viikon ajan uutta jazzia ja jazzin liepeillä liikkuvaa musiikkia Helsingissä. Festivaalin tutuksi tulleet tuntomerkit ovat ennallaan, siis kotimaista musiikkia ja ulkomaisia vieraita yhdistävä kunnianhimoinen ohjelmisto sekä festivaalin monet, osin epätavalliset esiintymispaikat. Keskitän katseeni tässä ennakkojutussa niihin festivaalin loppupään konsertteihin, joihin minulla on mahdollisuus osallistua yhdessä kameran kanssa.

Petter Eldh -ilta – Kuudes Linja

Perjantain 1.12. iltakonsertissa Kuudes Linja -klubilla esiintyy kaksi yhtyettä, joita ajankohtainen basisti Petter Eldh yhdistää. Hän on mukana norjalaisen rumpalin Gard Nilssenin johtamassa Acoustic Unity -yhtyeessä, jossa soittaa vielä kaksi saksofonistia, trion vakituinen fonisti André Roligheten ja erityisvieras Kjetil Møster.

Illan toinen yhtye on Eldhin trio Post Koma, jossa basistin lisäksi soittavat saksofonisti Otis Sandsjö ja rumpali Teppo Mäkynen. On jännittävää kuulla, miltä Sandsjön omintakeinen saksofonisoundi kuulostaa livenä. Yhtälailla kiinnostavaaa on kuulla, miten trio tulkitsee konsertissa äskettäinen ilmestyneen “Post Koma” -albumin musiikkia.

Supersonic Orchestra. Kuva: Anna Niedermeier

Keskustelua & elokuvia

Lauantaina 2.12. kulttuurikeskus Korjaamossa voi viettää koko päivän aamupäivästä myöhäiseen yöhön saakka. Korjaamon oheisohjelma ennen illan konsertteja pitää sisällään sekä keskusteluja että elokuvia. Keskusteluissa on luvassa Darius Jonesin näkemyksiä uudesta albumistaan ja iltapäivän elokuvien esittelyjä. Oheisohjelma päättyy Petter Eldhin Post Koma-albumin syntyvaiheita valottavaan workshopiin.

Korjaamon alkuillan kaksi elokuvaa on ohjannut Antoine Prum, joka on keskuteluissa paikalla kertomassa töistään. Ensin “Blue For a Moment” on henkilökuva festivaaleilla esiintyvästä lyömäsoittaja Sven-Åke Johanssonista ja toinen elokuva “Frippe” kertoo ruotsalaisen free jazzin myyttisestä hahmosta, saksofonisti Bengt ”Frippe” Nordströmistä. Frippe Nordström on vahvasti esillä myöhemmin illan konsertissa, kun Korjaamolla kuullaan saksofonistille omistettu 13 sooloimprovisaation sarja.

Mats Gustafsson, We Jazz 2022

Sooloista massiiviseen jazziin

Festivaali huipentuu Korjaamon lauantai-illan “mega-iltamiin”, jonka tarjonta ulottuu edellä mainituista sooloimprovisaatioista Gard Nilssenin massiivisen Supersonic Orchestran konserttiin. Viime vuoden tapaan Korjaamolle on suunniteltu ohjelmisto, jossa konsertit menevät osittain päällekkäin. Kaikkia esiintyjiä ei ole mahdollista kuunnella, vaan kuulijan täytyy suunnitella itselleen sopiva reitti ja keskittyä rauhassa musiikkiin.

Muita illan esiintyjiä ovat esimerkiksi JAF Trio, Magnetia Orkesteri, The Stance Brothers ja Valtteri Laurell Nonet. Lue illan koko ohjelma: Korjaamon ohjelma 2.12.2023.

Teppo Mäkynen, Oulu 2022

Koko festivaalin ohjelma: We Jazz 2023.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.