Koma Saxo: Post Koma (We Jazz, 2023)

Petter Eldh. Kuva: Maria Louceiro

Koma Saxon uuden “Post Koma” -albumin kannessa on rypistynyt ja haalistunut bändikuva, joka näyttäisi olevan yhtyeen vuonna 2019 ilmestyneen ensimmäisen levyn ajoilta. Kuva (ja albumin nimi) tuntuu korostavan uuden albumin Koma Saxon nykytilannetta eli itse yhtye on jäänyt taka-alalle ja Petter Eldh on astunut entistäkin enemmän Koma Saxon ytimeen säveltäjänä, tuottajana, muokkaajana ja basistina. Eldh on muutenkin ollut laajasti esillä We Jazzin tämän vuoden tuotannoissa, sillä on mukana sekä Enemy-trion että Gard Nilssen’s Supersonic Orchestran uusilla levyillä.

Post Koman”  materiaali on suurimmaksi osaksi peräisin viime vuonna ilmestyneen Koma West” -albumin äänityksistä huhtikuulla 2021. Levyn noin 34 minuutin mittaan mahtuu peräti kolmetoista kappaletta. Kappaleet ovat siis lyhyitä ja kaikki jäävät alle neljän minuutin rajan. Kokonaisuudesta syntyy jazzin ja elektronisen musiikin keinoja yhdistävä, katkelmalllinen ja hermostunut palapeli. Kuulija ei voi pysähtyä leppoisasti lepäilemään koko ajan eri suuntaan kiirehtivän levyn äärelle, vaan musiikin levottoman virran mukaan on parasta mennä vain heittäytyä.

Samalla kyse ei kuitenkaan ole hajanaisesta sillisalaatista, studion nurkista kaivetuista levytyssess viimeisistä pätkistä. Erityisesti Eldhin vahva basso paitsi sitoo musiikkia yhteen, tuo levylle väkevästi jazzin henkeä. Myös aikaisemmilta Koma Saxo -albumeilta tuttu, akustisten instrumenttien ja studioefektien luovasta liitosta syntynyt omaperäinen soundi luo “Post Komasta” on niin kokonaisen teoksen, että yksittäisten muusikoiden yksittäisen panoksen pohtiminen tuntuu tarpeettomalta. Nostan esille vain levyn päätösraidan “Så rinner tiden bort”, joka on Eldhin ja saksofonisti Maciej Obaran koskettava duetto, vaikuttavin parin minuutin pätkä musiikkia aikoihin. 

Koma Saxo: Post Koma (We Jazz, 2023)
Petter Eldh, Sofia Jernberg, Jonas Kullhammar, Otis Sandsjö, Mikko Innanen, Maciej Obara & Christian Lillinger

Post Koma” päätyy tietenkin Valon kuvia -blogin kuuntelusuositusten listalle: Vuoden valinnat 2023.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.