2 x Friends And Neighbors: No Beat Policy & Hymn For A Hungry Nation

Friends & Neighbors: Hymn For a Hungry Nation (Clean Feed, 2014)

Friends & Neighbors: Hymn For a Hungry Nation (Clean Feed, 2014)

Ornette Colemanin vuonna 1970 ilmestyneestä levystä nimensä ottaneen norjalainen Friends And Neighbors on julkaissut kaksi albumia. Debyyttilevy ”No Beat Policy” (Øra Fonogram) ilmestyi vuonna 2011. Viittaus Colemaniin on osuva, sillä yhtyeen musiikin syvä svengi ja teemojen kulmikkuus tuo helposti mieleen jazzin innovaattorin.

Yhtä lailla levyltä voi kuulla muistumia myös Eric Dolphyn musiikista; ”Dolph Me” on ilmeinen Dolphy-tribuutti sekä nimensä että bassoklarinettisoundinsa puolesta. Myös norjalais-ruotsalainen Atomic-yhtye on epäilemättä vaikuttanut Friends And Neighbors-kvintettiin, mikä kuuluu vaikkapa ”Sounds From Above”-raidan karun surumielisessä melodiassa.

Onnistunut ja lupaava esikoinen sai jatkoa kolmen vuoden tauon jälkeen, kun ”Hymn For A Hungry Nation” ilmestyi Clean Feed -levymerkillä vuonna 2014. Yhtyeen kokoonpano on säilynyt samana, samoin musiikin rakennuspalikat ovat ennallaan; siis vahvat melodiat, free jazzin perinteestä ponnistavat improvisaatiot, rosoinen soundi ja paikoin todella intensiiviseksi äityvä svengi.

Kvintetti on löytänyt uudella levyllä entistäkin varmemmin oman äänensä ja ilmeensä, vaikka toki tältäkin omat Coleman-viitauksensa kuuluvat ja Atomicin henki leijailee lähistöllä. Levy on kuitenkin debyyttiä keskittyneempi ja tunnelmaltaan pohdiskelevampi. ”Hymn For a Hungry Nation” esittelee viiden muusikon yhteen hiileen puhaltavan kollektiivin, jonka melodinen free jazz ryöppyää paikoin valtoimenaan, paikoin herkistyy hiljaisiksi mietteiksi.

Friends And Neighbors
Thomas Johansson, trumpetti, André Roligheten, saksofoni, bassoklarinetti, Oscar Grönberg, piano, Jon Rune Strøm, basso, Tollef Østvang, rummut

No Beat Policyn” kuuntelin Spotifysta. ”Hymn For a Hungry Nation” -levystä oli kuuntelussa myös fyysinen cd.

Friends And Neighbors konsertissa Trondheimissa vuonna 2012
 

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.