Aki Rissanen, Kalle Kalima & K-18, Emma Salokoski ja Ilmiliekki Quartet

Vuosi 2009 oli ainakin julkaistujen levyjen laadulla mitattuna mainio suomalainen jazzvuosi. Esittelyssä on nyt kolme viime vuoden puolella ilmestynyttä jazzlevyä, joita kotimaisuuden lisäksi yhdistää tuotannon korkea taso. Levyt ovat myös sisällöllisesti vahvoja ja harkittuja teoksia.

Pianisti Aki Rissanen on koonnut ”Beautiful Anxiety”-levylleen kiinnostavan muusikkojoukon. Yhtyeen perustan muodostaa trio, jossa Rissasen lisäksi ovat mukana basisti Antti Lötjönen sekä rumpaleina Ville Pynssi tai Olavi Louhivuori. Ulkomaista väriä levylle tuovat amerikkalainen saksofonisti Rick Margitza kolmella kappaleella ja ruotsalainen trumpetisti Magnus Broo kahdella raidalla. Koolla on siis joukko taitavia huippumuusikoita, joiden levylle lataama musiikki ylittää kirkkaasti tavanomaisen rutiinisuorituksen tai pelkän virtuositeetin esittelyn. Musiikillisen merkityksen tuntu on painokkaasti läsnä ja levy on tunnelmaltaan tiivis. Levyn ohjelmisto koostuu lähinnä Aki Rissasen sävellyksistä, joista varsinkin avausraita ”Vraiment Désole”, Reactor-5-yhtyeen levyltä poimittu ”Sindbad” sekä levyn nimikappale jäävät mieleen. Myös ainoa lainasävellys, toinen osa espanjalaisen säveltäjän Federico Mompoun ”Musica Callada”- sarjasta, on kaunis ja onnistunut valinta.

Enimmäkseen Berliinissä vaikuttavan kitaristi Kalle Kaliman levy ”Some Kubricks of Blood” on saanut innoituksensa elokuvaohjaaja Stanley Kubrickin elokuvista ja erityisesti niissä esiintyvistä paikoista, kuten ”Hohto”-elokuvan hotelli, ”Kellopeliappelsiinin” huumeita myyvä Korova Milk Bar tai alokkaiden harjoitusleiri ”Full Metal Jacketissa”. Elokuvamiljöiden inspiroimia sävellyksiä levyllä tulkitsee K-18 -kvartetti, jossa Kaliman lisäksi soittavat veteraanibasisti Teppo Hauta-aho, saksofonisti Mikko Innanen ja itse kehittelemäänsä neljännessävelaskelharmonikkaa soittava Veli Kujala. Kvartetti maalaa välillä synkän intensiivisiä abstraktioita ja toisaalta herkistyy myös hauraaseen ja vähäeleiseen luonnosteluun. Levy on tavanomaisuutta ja kaikkia luokitteluja kaihtavaa musiikkia, jossa jazzin improvisaatio ja nykymusiikki kohtaavat suorastaan ennenkuulumattomalla tavalla.

Laulaja Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin ”Vi sålde våra hemman” on harrasta folkjazzia. Salokoski on valinnut levylle joukon ruotsinkielisiä lauluja, joita hänen isoäidillään oli tapana laulaa ja joita Salokoski nyt vuorostaan siirtää perintönä omille lapsilleen. Näiden lapsuudesta tuttujen ruotsalaisten laulelmien ja kansansävelmien lisäksi levyllä on myös versio Sibeliuksen vapaamuurareille säveltämästä virrestä ”Den höga himlen” sekä pari uutta sävellystä. Salokosken koruttoman kansanlaulunomainen laulu saa vaikuttavaa tukea Ilmiliekki Quartetilta. Yhtyeen jylhä sointi sopii mainiosti yhteen virsimäisen tunnelman kanssa ja erityisesti Verneri Pohjolan ilmaisuvoimainen trumpetti ja Tuomo Prättälän kuulas piano koskettavat.

Aki Rissanen: Beautiful Anxiety (KSJazz, 2009)
Kalle Kalima & K-18: Some Kubricks of Blood (TUM Records, 2009)
Emma Salokoski ja Ilmiliekki Quartet: Vi sålde våra hemman (Suomen Musiikki, 2009)

Julkaistu alunperin Pohjolan Sanomissa.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.