Kalle Kalima: High Noon

Kalle Kalima Raahen Rantajatseilla kesällä 2014
Kalle Kalima Raahen Rantajatseilla kesällä 2014

Kitaristi Kalle Kalima tunnustaa soittaneensa  country & western -musiikkia omaksi ilokseen nuoruusvuosien soittotunneilta saakka. Uudella levyllään Kalima ottaa aiheen vihdoin julkiseen käsittelyyn ja ratsastaa trioineen sekä countrymusiikin että westernin eli villin lännen elokuvien tunnelmiin.

Lännenelokuvien musiikki on levyllä vahvasti läsnä, mihin albumin nimikin jo viittaa. Nimikappale “High Noon” on venäläissyntyisen Hollywood-säveltäjän Dimitri Tiomkinin sävellys, joka on peräisin Fred Zinnemanin ohjaamasta samannimisestä elokuvasta (suomeksi “Sheriffi”) vuodelta 1952. Tiomkinin sävellyksiä on levyllä kaikkiaan neljä, joista erityisesti menevään svengiin yltävä “Ballad Of Alamo” jää mieleen.

Country-laulujen ja elokuvamusiikin lisäksi ohjelmaan kuuluu muutakin musiikkia, kuten Leonard Cohenin salaperäinen “Hallelujah” ja Shadows-yhtyeen rautalankahitti “Man Of Mystery“, joka sekin on alun perin elokuvaan sävelletty. Mukaan on valittu vielä kaksi suomalaista sävellystä, joista Hiski SalomaanLännen lokari” sopii loistavasti villin lännen teemaan. Jean SibeliuksenJääkärimarssi” on sen sijaan yllätyksellisempi valinta, vaikka jääkärit edustivat samantapaista seikkailuhenkeä kuin Amerikkaa kiertäneet metsätyöläisetkin. Marssin hitaasti soitettu versio vapauttaa juhlavan melodian isänmaallisuutensa varjosta ja esille kohoaa kaunis balladi.

Triossa soittaa yhtyeenjohtajan lisäksi kaksi mielenkiintoista muusikkoa. Bassoa näppäilee mm. John Zornin, Tom Waitsin ja Dave Douglasin levyiltä tuttu Greg Cohen. Hän on trion notkea tukipilari, joka pääsee vakuuttavasti ääneen myös solistina. Komppiparin toisen jäsenen, saksalaisen rumpalin Max Andrzejewskin, svengaava ja dynaaminen soitto on vähäeleisen napakkaa.

Kalima itse on luonnollisesti levyn pääosassa. Hänen kitaransa kulkee kompin varassa kevyesti, joskus hieman Bill Frisellin hengessä vapaana leijuen. Kalima soittaa usein yllättävän perinteisesti, vaikka tietenkin antaa kitaransa laukata myös arvaamattomasti. Näin trio yhdistää luovalla tavalla modernin improvisoivan yhtyeen ilmaisun ja perinteisen musiikin. “High Noon” on yhtenäinen kokonaisuus ja samalla kuitenkin monitahoinen ja vangitseva. Lyhyesti sanottuna tätä musiikkia on mukava kuunnella.

Kalle Kalima: High Noon (ACT, 2016)
Kalle Kalima, kitara, Greg Cohen, basso, Max Andrzejewski, rummut

Julkaistu myös @Suomijazz.com.

Kuva, jonka Jukka Piiroinen (@valonkuvia) julkaisi

Kalle Kalimas Long Winding Road – Ghost Riders, live at Jazz Units Berlin, Nov.30 2015


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.