Aki Rissanen Trio: Art In Motion (Edition Records, 2019)

Aki Rissanen Trio. Kuva: Dave Stapleton

Aki Rissanen Trio on julkaissut suhteellisen lyhyessä ajassa kolme hienoa albumia, kaikki brittiläisellä Edition Records -levymerkillä. Ensimmäinen levy “Amarandom” ilmestyi vuonna 2016, “Another North” vuonna 2017 ja kolmas levy “Art In Motion” ilmestyy syyskuussa 2019.

Aki Rissasen mukaan sana “Art” uuden levyn otsikossa viittaa toisaalta yhtyeen nimeen, toisaalta ns. eurooppalaiseen taidemusiikkiin, jonka piiristä levylle on päätynyt kaksi sävellystä. Ensimmäinen niistä on madrigaaleistaan (ja vaimonsa ja tämän rakastetun murhaamisesta) tunnetun italialaisen Carlo Gesualdon (1566-1613) “Moro lasso al mio duolo”. Myöhemmin katse siirtyy myöhäisrenessanssin ajoista nykymusiikkiin ja lintujen muuttoon pohjoisen Suomen soille, kun trio soittaa “Melankolia”-osan Einojuhani RautavaaranCantus arcticus” -sarjasta.

Vaikka “Das Untemperierte Klavier” vihjaa sekin nimellään mutkan kautta klassisen musiikin maailmaan ja Bachiin, liittää sinnikäs groove ja hellittämätön liike (“Motion”!) sen trion toiseen tärkeään innoituksen lähteeseen eli elektroniseen tanssimusiikkiin. Rissanen kirjoittaa kansitekstissä: “We, as jazz musicians, are in constant motion because our form of art doesn´t ever stand still!”.

Klassisten vaikutteiden ja jatkuvan liikkeen jälkeen trio löytää levyn lopuksi vielä kaksi uutta näkökulmaa. Ensin soi dramaattisesti rakennettu pianosoolo “Love Song”, jonka jykevät bassokuviot ja kirkkaat juoksutukset synnyttävät mielleyhtymiä jopa Cecil Taylorin soitosta. Viimeinen raita “Alava Maa” päättää levyn hartaasti tummiin ja syviin sävyihin.

Kaikkiaan “Art In Motion” on kihelmöivän jännitteistä ja innostavaa musiikkia, joka on kaiken hyvä taiteen lailla monella tavalla maailmassa kiinni. Tähän mennessä Aki Rissanen trioineen on luonut upean kolmen levyn sarjan, jonka levyjä en halua asettaa mihinkään järjestykseen. Jatkoa kyllä toivon ja odotan. “Art In Motion” pääsee Kuuntelussa 2019 -listalle, tietenkin.

Aki Rissanen Trio: Art In Motion (Edition Records, 2019)
Aki Rissanen, piano, Antti Lötjönen, basso, Teppo Mäkynen, rummut

Sivuhuomautus

Googlaamalla löysin vielä saksalaisen pianistin, säveltäjän ja käsitetaiteilijan Bernd Wiesemannin. Hän on levyttänyt lasten leikkipianolle sävellettyä musiikkia albumilla “Das Untemperierte Klavier”, jolla luultavasti ei ole mitään tekemistä Rissasen sävellyksen kanssa. Wiesemannin musiikista en löytänyt näytteitä netistä, mutta levyä kyllä näyttää olevan myynnissä klassisen musiikin verkkokaupoissa.

Linkkejä:

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.