Alder Ego: II (We Jazz, 2018)

Joonas Leppänen, Turku Jazz 2018

Jazzissa improvisaation ja sävellyksen välisiä suhteita on ratkottu pitkään ja useammalla eri tavalla. Vapaassa improvisaatiossa pärjätään kokonaan ilman sävellyksen tukea (tai kahletta). Bebopissa ja sen sukulaistyyleissä musikaalisävelmien harmonia antoi improvisoijan tarvitsemat tukipuut. Vanhalle sointupohjalle keksittiin aivan uusi melodia ja syntynyttä sävelmää käytettiin monesti vain lyhyenä merkkinä kappaleen alussa ja lopussa.

Rumpali Joonas Leppänen on säveltänyt kaikki kappaleet Alder Ego -yhtyeen toiselle levylle. Levyn kansitekstissä Leppänen kertoo hakevansa jatkuvasti tasapainoa improvisaation ja sävellysten välillä, mikä onkin nykyjazzin käytännöissä yleisempi tapa lähestyä ongelmaa. Leppäsen mielestä muusikoille on tarpeen antaa vapaus ja tila itseilmaisulle, mutta toisaalta hän haluaa ohjata sävellysten rakenteilla musiikin kulkua.

Uuden levyn sävellykset pitävät soittajat niin lujasti otteessaan, että tasapaino on nyt jopa enemmän sävellyksiin päin kallellaan. Useista sooloista huolimatta muusikot eivät säntää erityiseen vapaaseen irrotteluun, selvästikään svengin juhla ei ole tämän levyn idea.

Päävastuun sooloista kantavat yhtyeen puhaltajat. Trumpetisti Tomi Nikku ja saksofonisti Jarno Tikka sooloilevat molemmat intensiivisen karheasti ja kiertävät kaukaa kuluneet kliseet. Kahdella raidalla vierailee vibrafonisti Ilkka Uksila, itselleni uusi nimi, joka tuo osuudellaan levylle ilmavaa keveyttä ja lisäsävyjä.

Alder Ego tarjoaa siis harkittua ja varsin rauhallisissa tempoissa etenevää jazzia. Vinyylilevyn mittaan, 38 minuuttiin, mahtuvasta albumista tulee tiivis ja jämäkkä kokonaisuus, jolle sävellysten rinnalla tukevan perustan valavat Teemu Åkerblomin vakaasti askeltava basso ja varsin hienovaraisen dynaamisilla keinoilla operoiva säveltäjä itse.

We Jazz toteuttaa levytuotannoissaan vanhaa hyvää käytäntöä ja liittää levyihin mukaan laajat ja informatiiviset levykansitekstit. Näin on asianlaita myös Alder Egon levyllä, jolla Joonas Leppäsen haastatteluun perustuva teksti valottaa ansiokkaasti sekä Leppäsen että yhtyeen vaiheita.

Alder Egon uutuus kuuluu epäilemättä vuoden 2018 kuuntelusuositusten listalle Vuoden valinnat 2018.

Alder Ego: II (We Jazz, 2018)
Tomi Nikku, trumpetti, Jarno Tikka, tenorisaksofoni, Teemu Åkerblom, basso, Joonas Leppänen, rummut, Ilkka Uksila, vibrafoni


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.