Jazzia Ilosaaressa! – hieno kolmen bändin kokonaisuus

Mopo – Linda Fredriksson, Eero Tikkanen, Eeti Nieminen

Jazzkerho-76 on varmaankin Suomen aktiivisin jazzyhdistys, joka on jo vuosien ajan tarjonnut säännöllisesti ja laajasti musiikkia Joensuun jazzyleisölle. Kärsivällisellä ja pitkäjänteisellä työllä Jazzkerho-76 on onnistunut löytämään toimintatavan, joka tavoittaa riittävän yleisömäärän ja säilyttää samalla ohjelmiston korkean taiteellisen tason.

Tästä elävänä todisteena kuultiin yhdistyksen syksyn päätapahtuma Ilosaaren Kerubin salissa 6.10.2018. Ohjelmaan oli harkiten valittu kolme aivan erilaista yhtyettä, joiden noin tunnin mittaisista konserteista rakentui kuulijan kannalta antoisa draaman kaari.

Illan aloitti Mopo-trio, joka esitti levyiltään tuttuja kappaleita. Mopo nivoo intesiiviseen esitykseensä rosoista räväkkyyttä (ehkä sitä yhtyeeseen liitettyä ”punkjazzia”) ja musiikillista huumoria, joka on toki hauskoja kappaleiden nimiä syvällisempää tapaa katsella maailmaa. Yhä kypsempään ilmaisuun yltävä Mopo astuu rohkeasti altaan syvään päähän ja soittaa yhä vahvempaa jazzia, jossa kaikki trion jäsenet pääsevät loistamaan solisteina.

Signe – Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen, Kaisa Mäensivu, Selma Savolainen

Lauluyhtye Signe oli minulle uusi tuttavuus, joka heti siirtyi ehdottomasti seurattavien nimien joukkoon. Kvartetin moniulotteinen esitys yhdisti vesivärin kuulaita sointeja, kansanmusiikin yksinkertaisen kauniita sävelmiä, perinteisempiä lauluyhtyejazzin keinoja ja antiikin lyriikan tekstejä. Kaisa Mäensivun kontrabasso toi mukanaan matalien äänten tukea ja jazzin henkeä.

Illan päätteeksi kuultiin saksofonisti Joonatan Raution johtama kunnianosoitus oman saksofonigenren luoneelle Michael Breckerille. Juonnossaan Rautio kertoi, että häntä jo kauan kutsuttu ”Suomen Rekkeriksi. Niinpä suora Breckerin sävellyksiin keskittyvä tribuuttiprojekti oli lopulta täysin luonteva ajatus. Kotimaan huippuvirtuooseista koottu kvartetti näyttikin sitten vastustamattomasti, kuinka valtavalla energialla ladattua voimajazzia soitetaan.

Music of Michael Brecker – Jukkis Uotila, Joonatan Rautio, Timo Hirvonen, Varre Vartiainen, Jussi Lehtonen

Näin ilta kaartui Mopon välillä free jazzin kielellä soitetusta rutistuksesta Signen kamarimusiikillisen laulamusiikin kautta Raution ja kumppaneiden fuusiojazzilla ja funkilla maustettuun svengiin. Onnistunut kokonaisuus oli onnistuneen ohjelmasuunnittelun riemuvoitto.

Lisätietoja: Jazzkerho-76, yhdistyksen nettisivut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Jazzia Ilosaaressa! – hieno kolmen bändin kokonaisuus

  1. Heikkk Ahtola sanoo:

    Hei. Kiitos käynnistä, arviosta ja blogista. Linkkasin sen kerhon fb-sivulle.
    Hieno ilta minunkin mielestäni. Päällekkäisyyksien takia hiukan jännitti riittääkö yleisöä. Ja olihan sitä niin että tunnelma syntyi. Artistitkin viihtyivät. Signe oli myös minulle uusi tuttavuus. Jäi pysyväksi kaveriksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.