Anders Hagberg: Trust (Prophone Jazz, 2018)

Anders Hagberg. Kuva: Per Buhre

Ruotsalainen huilisti/saksofonisti Anders Hagberg on tullut tunnetuksi monista yhtyeistä ja yhteyksistä, joille kaikkia yhdistää pyrkimys eri musiikinlajien ja musiikkikulttuurien synteesiin. Esimerkeistä käyvät Winduo yhdessä basisti Yasuhito Morin kanssa sekä pohjoismaista jazzia ja arabimusiikkia yhdistävä Melodic Melange -kvartetti. Hagberg oli aikoinaan mukana myös intialaisen musiikin ja jazzin sekoitusta soittavassa Mynta-yhtyeessä ja pohjoisen musiikkiin keskittyneessä Yggdrasil-yhtyeessä.

Hagbergin uusin albumi ”Trust” on pääasiassa soololevy, jolla Hagberg tuottaa lähes kaikki äänet, vain neljällä raidalla Lisbeth Diers soittaa hienovaraisia lyömösoitinosuuksia. Levyn ensikuulemalta huomiota herättävin elementti on harvoin kuultu kontrabassohuilu, jonka hieman bassoklarinettiakin muistuttava, perkussiivinen sointi luo usealle kappaleelle rytmisen pohjan, kuten avausraidalla ”True Dedective” ja lyhyen ytimekkäällä ”Drops & Rhythm”. (Kontrabassohuilun soittoa voi kuunnella ja ihmetellä postauksen lopussa olevalla videolla, jolla Hagberg soittaa oman versionsa ”Caravanista”)

Trust” ei kuitenkaan toimi pelkästään eksoottisen kontrabassohuilun ja sillä rakennettujen rytmien varassa. Vahvoja raitoja ovat mm. itämainen ”Taksim For Peace”, tavallisen huilun ja lyömäsoittimien komea duetto ”Matusi Expressions” sekä surumielisesti värisevän sopraanosaksofonin sävyttämät, Garbarek-henkiset ”Violet” ja ”Requiem for Gaia”.

Hagberg säveltää usein musiikkiaan nykytanssin säestykseksi tai kuvataiteen innoittamana, mutta levyn kuulijan ei välttämättä tarvitse tietää näistä yhteyksistä mitään. ”Trust” toimii hienosti sellaisenaan ilman taustatietoja, siis lyyrisen mietiskelevinä äänimaisemina.

Anders Hagberg: Trust (Prophone Jazz, 2018)
Anders Hagberg, huilut, sopraanosaksofoni, lyömäsoittimet, elektroniikka, munniharppu, Lisbeth Diers, lyömäsoittimet

Anders Hagberg: Caravan

Videolla Hagberg soittaa Caravanin (Juan Tizol & Duke Ellington) yhdessä rumpali Göran Kroonin kanssa. Hagbergin soitin on siis kontrabassohuilu.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.