Peter Asplund: All My Septembers (Prophone Jazz, 2020)

Peter Asplund. Kuva: The Studio

Peter Asplund on kuulunut jo vuosia ruotsalaisten jazztrumpetistien kaikkein terävimpään kärkeen. Hän on julkaissut, esittelyssä oleva uusin albumi mukaan lukien, yhdeksän omaa levyä, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 1995. Asplund on monipuolinen muusikko, joka liikkuu mielellään myös jazzin rajojen ulkopuolella. Hän esimerkiksi keikkaili yli kymmenen vuoden ajan Bo Kaspers Orkesterin riveissä. Asplund on saanut kaksi kertaa Gyllene Skivan -palkinnon, jonka Orkester Journal -lehti vuosittain jakaa jazz parhaan jazzlevyn tekijälle.

Uusimmalle levylleen Asplund on koonnut yhtyeen, jossa vanhojen yhteistyökumppaneiden basisti Hans Anderssonin ja rumpali Johan Löfcrantz Ramsayn lisäksi soittavat hienostuneen jazzpianon mestari Lars Jansson ja saksofonisti Joakim Milder. Muutamalla kappaleella mukana on puhallinryhmä, joka laajentaa kokoonpanon big bandiksi. Mukaan mahtuu kaksi lauluakin, kun Sinatra-tyylin mainiosti hallitseva Asplund laulaa levyn nimikappaleella ja Isabella Lundgren kappaleella “She And Me”.

Kymmenestä Asplundin sävellyksestä koostuva “All My Septembers” on sävyiltään utuinen kuin sumun verhoama ja ruskan hillityillä väreillä sävyttämä syyspäivä. Paitsi säveltäjänä Asplund pääsee luonnollisesti eniten esille yhtyeen sointia hallitsevana äänenä, joka tuo surumielisyydessään paikoin mieleen Kenny Wheelerin musiikin.

Hän on myös kirkasälyinen solisti, joka vakuuttaa vaikkapa pitkällä ja svengaavalla big band -raidalla “A Lotta Love”, jolla myös Joakim Milder soittaa sopraanosaksofonilla taidokkaasti muotoillun soolon. Levyn muita kohokohtia ovat Hans Anderssonin yli kolme minuuttia kestävällä herkällä bassointrolla avautuva ja kevyesti leijuva “Hermanos del Alma”, levyn iskevintä energiaa tarjoava “Melancholia II” sekä lämmin ja uljas Michel Legrand -tribuutti “Le grand Michel”.

All My Septembers” on taitavasti toteutettua, melodista mainstreamjazzia. Albumi pääsee vuoden 2020 kuuntelusuositusten listalle “Valon kuvia -blogi suosittelee 2020“.

Peter Asplund: All My Septembers (Prophone Jazz, 2020)
Peter Asplund, laulu, trumpetti, flyygelitorvi, Hans Andersson, basso, Johan Löfcrantz Ramsay rummut, Lars Jansson, piano, Joakim Milder, saksofonit + Isabella Lundgren laulu, Big Band Horns

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.