Phronesis: We Are All (Edition Records, 2018)

Phronesis. Kuva: Peter van Breukelen

Vuonna 2005 perustettu Phronesis-trio on julkaissut nyt kahdeksannen levynsä, joka on samalla viides brittiläisellä Edition Records -merkillä. Viime vuonna ilmestynyt ”The Behemoth” oli yhteistyö saksalaisen Frankfurt Radio Big Bandin kanssa. Uudella levyllään Phronesis palaa jälleen pelkän trion voimin.

Aiemmilta levyiltä tuttuun tapaan yhtye jakaa vastuun sävellyksistä tasan, siis jokainen trion jäsen on saanut levylle kaksi sävellystä. Myös musiikillisesti trio jatkaa tutusti vahvaa ja aika vakavaa linjaansa. Trio soittaa tarkasti yhteen kuin elävä organismi, jonka sykkivässä aineenvaihdunnassa jokaisella jäsenellä on oma elintärkeä roolinsa.

Trion soitto pursuaa energiaa kuin vuolaasti vapaana virtaava vesi. Jopa pinnalta katsoen levollisiin suvantokohtiinkin on patoutunut valtavasti voimaa, joka vain odottaa purkautumista arvaamattomiin suuntiin. Rumpali Anton Egerin sävellys ”The Tree Did Not Die” poikkeaa sähköisillä efekteillään trion muuten täysin akustisesta musiikista. Kuullaanko siinä kuullaan esimakua trion tulevasta sointimaailmasta?

We Are All” julkaistaa vinyylilevynä, cd:nä ja digitaalisesti. Eri versioilla on erilaiset levykannet, jotka kuitenkin muistuttavat toisiaan idealtaan. Ne tukevat trion ajatusta levyn teemasta eli kaiken luonnon yhteydestä ja ihmisen vastuusta maapallon hyvinvoinnista. Vaikka kompleksinen instrumentaalimusiikki ei suoraa päätä julista sanomaansa (onneksi), antaa yhtyeen saumaton työskentely toki kauniin esimerkin inhimillisestä yhteistoiminnasta hienoimmillaan.

Phronesis kuuluu nykyjazzin pianotriojen kärkijoukkoon ja niinpä ”We Are All” pääsee tietenkin Valon kuvia -blogin tämän vuoden kuuntelusuositusten joukkoon eli Vuoden valinnat 2018 -listalle.

Phronesis: We Are All (Edition Records, 2018)
Jasper Højby, basso, Ivo Naeme, piano, Anton Eger, rummut

Videolla levyn avausraita ”One of Us”

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.