Vinyylin viehätys: 3 x Charlie Hadenin humaanit duolevyt

Charlie Haden: Closeness (A&M/Horizon, 1977)

Basisti Charlie Hadenin diskografia paljastaa, että hän äänitti vuonna 1976 omissa nimissään pelkästään duettoja eri muusikoiden kanssa. (Tässä levytysluettelossa ei ole mukana rivimiehenä tehtyjä levytyksiä.) Äänityksistä koottiin lopulta kaikkiaan kolme albumia, joista A&M/Horizon -levymerkki julkaisi levyt “Closeness” (1976) ja “The Golden Number” (1977) ja Artist House levyn “As Long As There Is Music” (1978).

Horizon oli vuosina 1974-1978 toiminut levymerkki, jonka julkaisut olivat sekä musiikillisesti että visuaalisesti korkeatasoisia. Avautuvien kansien sisäkansista löytyi muusikoiden kuvia, musiikkia valaisevia tekstejä ja sävellysten nuotteja. Kaikkiaan levymerkki julkaisi 25 jazzalbumia.

Closeness” ja “The Golden Number” olivat Hadenin ainoat julkaisut merkille. Ensimmäisellä levyllä Haden soittaa Keith Jarrettin, Ornette Colemanin, Alice Coltranen ja Paul Motianin kanssa. Jälkimmäisellä levyllä soittivat Don Cherry, Ornette Coleman, Hampton Hawes ja Archie Shepp. Coleman oli siis ainoa muusikko, joka oli mukana molemmilla levyillä. “Closenessin” raidalla “O.C.” hän soitti alttosaksofonia ja kiistanalaista kakkosinstrumenttiaan trumpettia “The Golden Numberin” karhean kauniilla nimikappaleella.

Vuoden 1976 aikana äänitetyistä duetoista syntyi vielä kolmas levy “As Long As There Is Music” yhdessä pianisti Hampton Hawesin kanssa. Levyn julkaisi Artist House, lyhytikäiseksi jäänyt levymerkki, jota Horizonin perustaja John Snyder pyöritti.

Kaikki kolme esillä olevaa duolevyä kuvaavat hienosti Hadenin taiteilijanluonnetta. Basso soi kauniisti ja ennen kaikkea musiikki henkii inhimillistä lämpöä. Näinä masentavien Amerikan uutisten aikoina nämä edelleen ajankohtaiset levyt pitävät yllä uskoa kestävään taiteeseen ja erityisesti amerikkalaiseen jazziin. Kannattaa muistaa, että Amerikasta tulee muutakin kuin idioottimaisia poliitikkoja.

Charlie Haden: Closeness (A&M/Horizon, 1976)
Charlie Haden: The Golden Number (A&M/Horizon, 1977)
Charlie Haden & Hampton Hawes: As Long As There Is Music (Artist House, 1978)

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Soittolistassa on tarjolla näytteeksi kappale kultakin albumilta. Levyt löytyvät siis myös Spotifysta, toki ilman vinyylin viehätystä.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.