Convergence: Convergence (Florian Arbenz Hammer Recordings, 2020)

Florian Arbenz. Kuva: Gerd Löser

Jazzin monikulttuurinen henki loistaa kirkkaana sveitsiläisen rumpalin Florian Arbenzin johtamassa monikansallisessa Convergence-yhtyeessä, jonka muusikot ovat kokoontuneet yhteen eri puolilta maailmaa. Veljekset Jorge ja Maikel Vistel ovat kotoisin Kuubasta, Pablo Heldin levyltä tuttu kitaristi Nelson Veras Brasiliasta, Marius Nesetin yhtyeessä Tampere Jazz Happeningissa esiintynyt vibrafonisti Jim Hart Isosta-Britanniasta ja sveitsiläissyntyinen basisti Rafael Jerjen tulee Australiasta.

Moderni jazz tarjoaa tälle kansainväliselle joukolle yhteisen kieliopin, jonka pohjalta syntyy rytmisesti vaihtelevaa ja melodisesti hienovaraista musiikki. Sävellyksiin pohjautuva moderni jazz on monesti varsin älyllisesti suuntautunutta musiikkia, joka harvoin riehaantuu estottoman hikiseen vauhtiin. Vaikka Convergence-yhtyeen musiikki on ilman muuta osa tätä jalostunutta tyyliä, se ei suinkaan ole vailla emotionaalista voimaa. Convergencen nousee erityisesti basson ja rumpujen punomasta vankasta pohjavirtauksesta sekä solistien keskittyneestä panoksesta.

Mainioita näyttöjä tarjoavat esimerkiksi ”Sound” ja ”Fast Lane”. Edellisen sähäkkä groove luo jäntevän pohjan Jim Hartin intensiiviselle soololle ja jälkimmäinen on nimensä mukainen svengiraita, jossa Jorge ja Maikela Vistel saavat kumpikin runsaasti tilaa soolojensa kehittelylle. Veljekset ovat upeasti esillä myös raidalla ”Strong Steps”, jolla Nelson Verasin virtuoosimaista kitarasooloa seuraa saksofonin ja trumpetin intensiivinen vuorosoitto.

Emotionaalista voimaa voi toki latautua myös rauhallisempiin balladimaisiin kappaleisiin, kuten vahvoja tunnelmia maalaavat ”Ambar” ja ”Nocturne” osoittavat. Hieno on myös levyn vaivattomasti svengaava päätös ”Edificio 17”, joka yhtyeenjohtajan rumpusoolon jälkeen johdattaa albumin loppunousuunsa.

Convergence” on vahvasta sävellysmateriaalista koottu vaihteleva albumi mielenkiintoiselta kokoonpanolta, jota olisi jännittävää kuulla myös konserttitilanteessa. Levy pääsee siis Valon kuvia -blogi suosittelee 2020 -listalle.

Convergence: Convergence (Florian Arbenz Hammer Recordings, 2020)
Jorge Vistel, trumpetti, Maikel Vistel, saksofoni, Nelson Veras, kitara, Jim Hart, vibrafoni, Rafael Jerjen, basso, Florian Arbenz, rummut

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.