Dark Horse: Listen (We Jazz, 2020)

Dark-Horse. Kuva: Kerstin Ehrnlund

Ruotsalaisen Dark Horse -trion toinen albumi “Listen” syntyi rumpali John Holmströmin perheen mökillä Norjan rannikolla. Yhtye äänitti siellä kahden päivän ajan improvisaatioita, joista lopulta tiivistyi seitsemän raidan mittainen ja neljäkymmentä minuuttia kestävä albumi.

Trio luonnehtii vapaata soittotapaansa kollektiiviseksi säveltämiseksi, jollaista on jazzin historiassa on usein kutsuttu myös kollektiiviseksi improvisoinniksi. Musiikin pääosassa on koko yhtyeen vuorovaikutus ja yksittäiset soolosuoritukset jäävät vähemmälle kun Holmström, basisti Alfred Lorinius ja rumpali Mårten Magnefors kommunikoivat toisiaan tarkasti kuunnellen. Sellaista koko yhtyeen improvisaatiota voi kuulla jo aivan ensimmäisillä jazzlevyillä tai paljon myöhemmin erityisesti free jazzissa, jonka piiriin Dark Horsen musiikki selvästi asettuu.

Dark Horsen musiikki on siis vapaata, mutta soittajien muodon taju luo yhteiselle improvisaatiolle sävellyksen kaltaisen hahmon ja rakenteen. Ehkäpä hollantilaisen pianistin Misha Mengelbergin käyttöönottama “instant composing” on käypä käsite kuvaamaan trionkin tapaa luoda musiikkia. Esimerkistä käy levyn lähes kolmetoista minuuttia kestävä minimalistinen avausraita “Allas Favorit”. Se kasvaa varovaisesta alusta vähitellen huippukohtaansa ja haipuu jälleen hiljaisuuteen, mikä tietenkin on usein käytetty rakenne vapaassa improvisaatiossa yleensäkin.

Levyn loput kappaleet ovat avausta lyhyempiä ja tiiviimpiä katkelmia äänitystilanteen improvisaatioiden virrasta. Kun “Fri Form” ja “Fri Swing” yltyvät intensiiviseen svengiin, on “Fjäll-låten” levyn rauhallinen päätösraita, joka nimensä mukaisesti liittyy pohjoismaisen jazzin maisemien avaruutta ja surumielistä tunnelmaa henkivään perinteeseen.

Levyn kansikuvakin ansaitsee huomion, sillä se on kuvataiteilija Maija Lassilan upea maalaus ”Overwhelming Structure”. “Listen” pääsee Valon kuvia -blogi suosittelee 2020 -listalle.

Dark Horse: Listen (We Jazz, 2020)
John Holmström, piano, Alfred Lorinius, basso, Mårten Magnefors, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.