Parole Plongée – yllätys postilaatikossa

Parole
Parole Plongée

Postilaatikkoon tipahti viikolla miellyttävä yllätys. Ranskasta lähetetyssä kuoresta löytyi tyylikkääseen ja pelkistettyyn pahvikoteloon pakattu cd-levy, jonka nimi on “Parole Plongée” (Facing You/IMR, 2014), Googlen kääntämänä “puhe sukellus”.

Levyllä soittavat pianisti Henri Roger, basisti Benjamin Duboc ja rumpali Didier Lasserre. Kaikki kolme muusikkoa olivat minulle ennalta tuntemattomia. Saatoin siis ryhtyä kuuntelemaan levyä vapaana ennakko-odotuksista.

Levyn koostuu saatekirjeen mukaan viime heinäkuussa levytysstudiossa yhden päivän aikana improvisoidusta free jazzista. Reilut kymmenen minuuttia kestävä “Sables” kasvaa pitkän bassointron jälkeen tiheämmäksi ja intensiivisemmäksi. Lopussa improvisaatio tavoittelee vapaamuotoista svengiä.

Vajaat kahdeksan minuutin mittainen “Altermutations” on hiljainen, levollinen ja pysähtynyt tunnelmapala. “Thé ou café?” on lyhyt ja kiihkeä purskahdus. Levyn päättää noin 16 minuuttia kestävä “Ré-Horizontalisé”, joka tavallaan kokoaa yhteen kolmen ensimmäisen raidan ideoita; vapaasti hahmottuva groove, staattinen mietiskely, jännitteiden rakentaminen ja purkaminen, muusikoiden keskustelunomainen vuorovaikutus.

Trion musiikissa on selvästi kyse kommunikaatiosta, mihin ajatukseen levyn nimikin johdattelee. Perinteiselle jazzille ominainen jako solistiin ja komppiin jää koko ajan taka-alalle, kun kolmikko sukeltaa yhteisen keskustelun syövereihin.

Netti tietää, että kaikki levyn muusikot ovat osa ranskalaisen free jazzin ja vapaan improvisaation kenttää. Heidän yhteistyökumppaneidensa joukosta löytyy jo jollain tavalla tuttuja nimiä, esimerkiksi Barre Phillips, Daniel Erdmann ja Jean-Luc Cappozzo. Trion jäsenten nettisivuilta pääsee myös monien muiden kiinnostavien ranskalaisten muusikoiden ja kokoonpanojen jäljille.

Thé ou café?


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.