Designers: Designers (We Jazz, 2022)

Designers. Kuva: David Gallard

Designers on pianotrio, joka tulkitsee belgialaisen basistin Joachim Florentin sävellyksiä. Pianoa yhtyeessä soittaa omastakin pianotriostaan tunnettu Aki Rissanen ja rumpuja australialainen, jo pitkään Ranskassa asunut Will Guthrie. We Jazz julkaisee trion ensimmäinen albumin We Jazz -festivaaleilla joulukuun alussa.

Joachim Florent kertoo, että arkkitehtuuri ja geometria inspiroivat hän säveltäjänä. Hän haluaa tavoittaa sävellyksissään kuvataiteilija ja valokuvaaja Filip Dujardinin arkkitehtuurin ja surrealismin sekoituksen, jossa ensisilmäyksellä realistiset kuvat paljastuvat tarkemmin katsottaessa harhautuksiksi ja ylittävät reaalisen maailman rajat. Ennakkoluuloinen kuulija voisi kuvitella, että näin abstakteista ideoista syntynyt musiikki olisi jotenkin kuivakkaan älyllistä. Ja toki Designersin musiikki on älyllistä, mutta ei lainkaan kuivaa tai jäykkää, vaan raikasta, valoisaa ja dynaamista musiikkia.

Poimin levyn kahdeksan kappaleen joukosta yhden esimerkin, levyn pisimmän raidan “Procession“. Se alkaa minimalistisella toistolla, johon jousella soitetun basson selloa muistuttava soundi tuo kohta kamarimusiikin lämpöä. Kappale huipentuu intensiivistä energiaa pursuavaan pianon johtamaan jaksoon, jonka jälkeen palataan takaisin sellosoundiin ja kamarimusiikin turviin. Designersin musiikki on suorastaan innostavalla tavalla tuoretta musiikkia, se on jännittävä sekoitus intensiivistä minimalismia, klassista musiikkia, jazzia ja improvisaatiota.

Aki Rissanen sopii hyvin tähän musiikkiin, yhdisteleehän hän omassa triossaan jazzia ja klassisen musiikin elementtejä. Aki Rissanen Trio ja Designers ovat hengenheimolaisia, mutta ne kuulostavat silti aivan erilaisilta, mikä todistaa pianotrion monipuolisuudesta ja ilmaisuvoimasta musiikin tekemisen välineenä. “Designers” on kärkipäässä Valon kuvia -blogin vuoden 2022 kiinnostavien levyjen listalla: Vuoden valinnat 2022.

Lisätietoa Filip Dujadinin taiteesta: Impossible Architectures: The Works of Filip Dujardin.

Designers: Designers (We Jazz, 2022)
Aki Rissanen, piano, Joachim Florent, basso, Will Guthrie, rummut

Jälkikirjoitus: Jossain vaiheessa huomasin, että olinkin jo kuullut Joachim Florentia Raahen Rantajatseilla kesällä 2016. Hän soitti siellä sähköbassoa Imperial Quartet -yhtyeessä. Alla oleva kuva on Raahen teatterin lavalta.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.