Vinyylin viehätys – Old and New Dreams

Don Cherry, Dewey Redman, Charlie Haden & Ed Blackwell: Old And New Dreams (Black Saint, 1977)

Old and New Dreams oli erinomainen jazzyhtye, joka oli koossa vuosina 1976 – 1987. Yhtye perustettiin tulkitsemaan uudelleen Ornette Colemanin varhaista tuotantoa. Yhtyeen jäsenistä kolme, trumpetisti Don Cherry, rumpali Ed Blackwell ja basisti Charlie Haden, olivat kaikki klassisen ja alkuperäisen Ornette Coleman Quartetin jäsenia. Yhtyeen neljäs jäsen saksofonisti Dewey Redman soitti ja levytti Colemanin yhtyeissä 1960- ja 70-luvuilla, joten myös hän sopii mainiosti joukkoon mukaan.

Kvartetin ensimmäinen levy äänitettiin lokakuussa 1976 ja italialainen Black Saint-levymerkki julkaisi sen seuraavana vuonna.  Vahvoista Coleman-yhteyksistä huolimatta levyllä on vain yksi Colemanin sävellys, avauskappale Handwoven. Musiikin Coleman-vaikutteet kuuluvat vahvoina jatkossakin. Hyvästä esimerkistä käy vaikkapa Redmanin kappale Dewey’s Tune, jonka aluksi soitetaan äkkiväärä teemanpätkä ja sen jälkeen annetaan svengaavan free jazzia virrata vapaana.

Old and New Dreamsin musiikki perustuu esikuvansa tavoin nimenomaan improvisoinnille ja soolotilaa on tarjolla kaikille, erityisesti puhaltajille. Redman soittaa tenorillaan harkittuja puheenvuoroja enemmän Colemanin kuin Coltranen hengessä. Don Cherry jatkaa taskutrumpetillaan Colemanin levyiltä tuttuun tapaan; soittaa rosoisen ahdistuneella soundillaan ketterästi liikkuvia sooloja. Ilahduttavaa on myös kuunnella Ed Blackwellin ilmavaa rumpujen soittoa, kun vielä äänitys erottelee rumpujen eri osien soundit onnistuneesti.

Ainoa kysymysmerkki on A-puolen päättävä Charlie Hadenin säveltämä surumielinen balladi Chairman Mao, jonka voi toki kuvitella lyyriseksi myötätunnonsoitukseksi kommunistisen Kiinan ihmisoikeusloukkauksien uhreille. Kuitenkin Hadenin omilla levytyksillään osoittama sentimentaalinen idealismi antaa aiheen epäillä, että kyseessä on kunnianosoitus nimenomaan puhemies Maolle. On vaikea kuvitella, että kukaan taiteilija omistaisi teoksensa Hitlerille tai Stalinille, joiden kanssa Mao  kuuluu samaan konnakolmikkoon.

Levy on kuitenkin niin hienoa ja humaania musiikkia, että Hadenin 70-lukulainen poliittinen naivius on kai pakko antaa anteeksi.

Levyn perustiedot: Old and New Dreams (Discogs.com)


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.