James Brandon Lewis & Red Lily Quintet: Jesup Wagon (TAO Forms, 2021)

James Brandon Lewis. Kuva: Diane Allford

Jesup Agricultural Wagon” oli amerikkalaisen kasvitieteilijän, agrologin, taiteilijan, keksijän, pedagogin George Washington Carverin (1864-1943) kehittelemä siirrettävä opetusväline, jonka avulla Alabaman maanviljelijöille opetettiin uusia viljelymenetelmiä. Nimensä vaunu sai rahoittajansa Morris K. Jesupin mukaan.

Jesup Wagon” on nyt myös saksofonisti James Brandon Lewisin uusi albumi, jolla Lewis kunnioittaa Carverin muistoa ja nostaa esille tämän renessanssi-ihmisen monipuolista perintöä aikansa merkittävimpänä mustana tieteenharjoittajana. Mutta koska instrumentaalimusiikki väistämättä on luonteeltaan abstraktia, ei albumin musiikki tietenkään voi suoraan kuvittaa Carverin elämää. USA:n etelävaltioissa maanviljelyksen tutkimuksen parissa elämäntyönsä tehneen Carverin musiikillinen muotokuva piirtyy kuitenkin osuvasti karheilla soundeilla ja vahvasti vanhan bluesin sävyillä väritetyllä free jazzilla.

Tätä maanläheistä visioita toteuttamaan Lewis on koonnut mielenkiintoisen yhtyeen. Lewis on itse väkevä, usein Albert Aylerin hengessä puhaltava fonisti. Hän on myös säveltänyt kaikki levyn seitsemän kappaletta. Kaikkia niitä yhdistää vahvat, tumman surumielen taittamat melodiat, jotka kuulija voi hyvin kokea kannanottoina #blacklivesmatter -hengessä. Yhtyeen toinen puhaltaja Kirk Knuffke on solistina voimakas ja värikylläinen taituri. Hän soittaa levyllä kornettia, jonka syvältä jazzin perinteestä ammentava ääni sopii hienosti Lewisin rosoisen saksofonisoundin rinnalle.

Kvintetin kolmihenkinen rytmiryhmä punoo musiikin pohjaksi hypnoottisesti svengaavan rytmimaton, jota Chris Hoffmanin näppäilemä sello keventää ja samalla maustaa jopa afrikkalaisilla sävyillä. Myös basisti William Parker vie välillä ajatuksia Afrikan suuntaan soittamalla kahdella raidalla (”Lowlands of Sorrow” & ”Chemurgy”) pohjoisafrikkalaista bassoluuttua gimbriä. Chad Taylor on vaikuttava rumpali, jonka soitossa virtuoosimainen monimutkaisuus ja musiikkia kantava groove yhdistyvät. Hän soittaa yhdellä raidalla (”Seer”) afrikkalaista mbiraa (peukalopiano), mikä lisää musiikkiin vaikutteita afro-amerikkalaisen musiikin afrikkalaisilta juurilta.

James Brandon Lewis & Red Lily Quintet on onnistunut luomaan albumin, joka on yhtä aikaa kompleksinen, melodisuudessaan helposti tavoitettava, ilmaisultaan intensiivinen ja emotionaalisesti koskettava. Levyn kansitekstin on kirjoittanut Robin D.G. Kelley, erinomaisen Monk-elämäkerran kirjoittaja. Vuoden parhaisiin kuuluva albumi päätyy tietenkin Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle.

James Brandon Lewis & Red Lily Quintet: Jesup Wagon (TAO Forms, 2021)
James Brandon Lewis, tenorisaksofoni, Kirk Knuffke, kornetti, William Parker, basso, gimbri, Chris Hoffman, sello, Chad Taylor, rummut, mbira

 

 

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.