Mortality: Mortality (Eclipse Music, 2019)

Mortality. Kuva: Eclipse Music

Mortality on suomalaisista eturivin jazzmuusikoista koottu yhtye, joka on koottu tulkitsemaan Tapio Ylisen sävellyksiä. Ylinen on tullut tunnetuksi lauluntekijänä sekä Eclipse Music -levymerkin ja tamperelaisen Eclipse Jazz Clubin vetäjänä. Ylinen on säveltänyt ”Mortalityn” musiikin vaimonsa kuoleman jälkeisessä vaikeassa elämäntilanteessa. Sävellyksissään hän pyrkii käsittelemään kokemuksiaan elämän rajallisuudesta ja kuolevaisuudesta.

Levyn surumieliset melodiat liikkuvat usein takavuosikymmenien progen hengessä ja näin uusi musiikki suuntaa katseensa mielenkiintoisesti ajassa taakse päin.  Esimerkiksi “In memoriam … part 3” herättää mieleen kuvia suomalaisen rockjazzin syntyajoilta. Siinä Pauli Lyytisen saksofoni kohottaa notkealla soolollaan koko yhtyeen kepeään ja vaivattomaan liitoon.

Death’s Little Sister” ja ”Mortality” muodostavat levyn keskelle albumin kohokohdan. Ensin mainittu on levollisesti avautuva tarina, johon Verneri Pohjola muotoilee uljaasti kehittyvän trumpettisoolon. Tummanpuhuvan ja vaikuttavan nimikappaleen herkästä sävelmästä kasvaa intensiivinen huipennus, jossa Pohjolan ja Lyytisen ohella myös Aki Rissanen pääsee esille soolistina.

Raskaasta aiheestaan huolimatta Mortalityn musiikki kuulostaa toiveikkaalta ja melankolian keskeltä loistaa lohdullinen valo. Levyn päätösraitakin, pariminuuttinen ”Towards Dawn, Part 3”, svengaa elämänhaluisesti.

Tutustu blogin vuoden 2019 kuuntelusuosituksiin Kuuntelussa 2019 -listalla, jolle myös ”Mortality” päätyi.

Mortality: Mortality (Eclipse Music, 2019)
Verneri Pohjola, trumpetti, Pauli Lyytinen, saksofonit, Aki Rissanen, piano, Rhodes, Jori Huhtala, basso, Mika Kallio, rummut, Jere Haakana, kitara, Teemu Viinikainen, kitara


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.