Joakim Berghäll & Adele Sauros: Runoja rauhalle – Poems for Peace (Boulder Music, 2024)

Adele Sauros, Helsinki 2023 & Joakim Berghäll, Tornio 2019

Rauha on suuri ja kaikkea muuta kuin yksinkertainen sana. Tarvitsee vain hetken miettiä tilannetta Ukrainassa, kun huomaa, että pelkkä taistelujen loppuminen ei vielä merkitse rauhaa, jos olosuhteet eivät muuten ole oikeudenmukaiset. Puhumattakaan siitä yli sadan vuoden aikana tiukalle vedetystä umpisolmusta, johon israelilaisten ja palestiinalaisten väliset suhteet on kiristyneet.

Kun tässä sotien maailmassa militaristinen ajattelu käy yhä normaalimmaksi, tuntuu Joakim Berghällin ja Adele Sauroksen vasta ilmestynyt duolevy “Runoja rauhalle – Poems for Peace” rohkealta puheenvuorolta. Vahva levy on syntynyt mielenkiintoisen prosessin kautta. Levy sai alkunsa, kun Berghäll luki maailman eri kriisialueilla elävien kirjailijoiden runoja, joiden pohjalta hän improvisoi pari tuntia musiikkia. Näistä improvisaatioista Berghäll pelkisti kuusi sävellystä, jotka Berghäll ja Sauros levyttivät Kampin kappelissa ja syntyi reilun puolen tunnin mittainen albumi.

Prosessissa runoilijoiden ajatukset rauhasta tiivistyivät kansanmusiikin tapaan paljaaksi ja suoraksi saksofonimusiikiksi. Baritonisaksofonia ja kahdella raidalla myös selloa soittava Beghäll rakentaa musiikille vahvan maaperän, jonka yllä Sauroksen saksofonit liitelevät vapaasti ja melodisesti. Vaikka useimmat meistä varmasti kokevat sekä toivottomuutta että vihaa maailman sotia ajatellessaan, välttää Berghällin ja Sauroksen musiikki vihan ja epätoivon ilmauksia. Päinvastoin levollisen harkitut duetot suorastaan säteilevät inhimillistä lämpöä ja lohdullista toiveikkuuden valoa.

Joakim Berghäll & Adele Sauros: Runoja rauhalle – Poems for Peace (Boulder Music, 2024)
Joakim Berghäll, baritonisaksofoni, sello, Adele Sauros, tenori- ja sopraanosaksofoni

Tämä kaunis musiikki kuuluu tietenkin Valon kuvia -blogin
Vuoden valinnat 2024” -listalle.
Lue lisää täältä: Vuoden valinnat 2024.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.