JAF Trio: JAF Trio (We Jazz, 2020)

JAF-Trio. Kuva: Roope Pokki

Kolmisen vuotta toimineen suomalais-tanskalaisen JAF Trion debyyttilevy on tiivistetty helposti nautittavaan 34 minuutin mittaan. Reiluun puoleen tuntiin trio mahduttaa seitsemän yhtyeen jäsenten säveltämää selvästi jazzilta kuulostavaa sävellystä. Yhtyeen tanskalainen rumpali Frederik Emil Bülow kantaa päävastuun sävellyksistä viidellä sävellyksellään ja saksofonisti Adele Sauroksen ja basisti Joonas Tuurin osalle jää yksi sävellys kummallekin.

Saksofonistin, basson ja rumpujen muodostamalla triokokoonpanolla on jazzissa jo pitkät perinteet. Yleensä tällaisella triolla liikutaan pitkin jazzin vapaata laitaa ja näin toimii myös JAF Trio. Sen sävellykset ovat juuri sopivan iskeviä alkupotkuja ja ne tarjoavat kantavan alustan trion jäntevälle svengille.

Otetaan esimerkiksi levyn toinen raita ”Masterpiece”, jonka teema on sillä tavoin melodinen, että kuulija mielellään hyräilee sen sävelkulkua trion mukana. Vahvan basson kantamasta teemasta siirrytään notkeaan ja moni-ilmeiseen bassosooloon, jota rummut ilmeikkäästi tukevat ja kommentoivat. Ytimekäs viisiminuuttinen huipentuu saksofonin intensiivisiin riffeihin ja Coltrane-henkiseen loppuhuokaukseen. Myös albumin muut kappaleet ovat samalla tavalla tiiviitä ja ne keskittyvät yhteen pääasiaan. Näin ne muistuttavat kaikista turhista selityksistä riisuttuja novelleja.

Esikoislevyllään JAF Trio ottaa määrätietoisen askeleen eteen päin. Toivottavasti näitä askeleita tulee vielä monta lisää. Napakan musiikin lisäksi kannattaa ihailla myös levyn kanteen painettua Maija Lassilan maalausta ”Punainen”. Onnistunut albumi kuuluu tietysti vuoden aikana päivittyvälle kuuntelusuositusten listalle Valon kuvia -blogi suosittelee 2020.

JAF Trio: JAF Trio (We Jazz, 2020)
Adele Sauros, saksofoni, Joonas Tuuri, basso, Frederik Emil Bülow, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.