Kari Ikonen: Ikonostasis (Ozella Music, 2017)

Kari Ikonen, Tampere Jazz Happening, 2016

Kari Ikosen uutuus on selkeästi Ikosen soololevy, Ikosen visioista rakennettu albumi, jolla piano- että Moog-soolojen lisäksi on duoesityksiä klarinetisti Louis Sclavisin ja veteraanirumpali Bob Mosesin kanssa. Lisäksi trumpetisti Mathias Eick liittyy Ikosen ja Mosesin seuraksi yhden trioesityksen ajaksi

Levyn nimi viitannee (mahdollisen sanaleikin ohella) ortodoksisen kirkon ikonostaasiin eli kuvaseinään, joka kirkon hyvin näkyvänä rakenteena erottaa kirkkosalin alttarista. Symbolisella tasolla ikonostaasi on näkyvän maailman ja näkymättömän maailman rajalla. Vaikka joissakin sävellysten nimissä on viittauksia uskonnolliseen sisältöön (”Prophétes”, ”Sacrament” ja ”Trinity”), ainakaan ilmeisiä yhteyksiä ortodoksiseen musiikkiin ei kuulu.

Sen sijaan Ikosen pianotrion ohjelmistosta tutun armenialaisen musiikin kaikuja tuntuu häivähtävän yli 14 minuuttia kestävällä trioraidalla ”Trinity”. Se on levyn vaikuttavin (ja pisin) esitys, jolla Mathias Eickin yhtä aikaa hauras ja majesteetillinen trumpetti on pääosassa. Trion musiikkia olisin mieluusti kuunnellut enemmänkin, ehkäpä tätä Pori Jazzeilla kesällä 2016 äänitettyä materiaalia julkaistaan vielä lisää jossain yhteydessä.

Levyn soundimaailmaa hallitsee pianoa enemmän kuitenkin Ikosen toinen instrumentti, Moog-syntesoija, jonka taitajaksi Ikonen on vähitellen kehittynyt. Niinpä Ikonen saa soittimesta irti rikkaita sävyjä, pelkkää ujellusta paljon syvempiä soundeja. Moog kieppuu villeissä pyörteissä Sclavisin klarinetin kanssa ”Prophétes”, piirtää eksoottisen kuvan itämaisesta basaarista (”Catubada De Tehran”) tai herkistelee hienovaraisin piirroin (”Sinephony” ja ”Cappella Nella Luna).

”Ikonostasis” on rohkea levy, jota on mahdoton luokitella valmiisiin lokeroihin, sen verran moneen suuntaan se tavoittelee. Useista kokoonpanoistaan ja näkökulmistaan huolimatta levy on yllättävän kiinteä kokonaisuus, Ikosen vahvojen näkemysten yhteen liimaama teos.

Lisäsin levyn Vuoden valinnat 2017 -listalle.

Kari Ikonen: Ikonostasis (Ozella Music, 2017)
Kari Ikonen, piano, Moog, Fender Rhodes, Ra-Kalaam Bob Moses, rummut, Louis Sclavis, klarinetti, bassoklarinetti, Mathias Eick, trumpetti

Kari Ikonen & Louis Sclavis Keravan kirkossa 2016

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.