Levyhyllystä 10 – Samuli Mikkonen: Korpea kuunnellessa (omakustanne, 1998)

Samuli Mikkonen, Kalottjazz & Blues Festival 2005, Tornio

Pianisti Samuli Mikkosen debyyttilevy ”Korpea kuunnellessa” äänitettiin maaliskuussa 1998. Levyn nimi ehdottaa kuulijalle luontoon liittyvää lähestymistapaa. Myös monet sävellysten nimet viittaavat luontoon ja jopa kalevalaisiin aiheisiin, kuten ”Ilman pitkillä pihoilla” “Haljennut ulappa” tai ”Pahan tuulen alla”. Levyn melankoliaan taipuvaa mietiskelyä on helppo yhdistää suomalaisen syysmaiseman sävyihin tai muinaisiin mytologioihin. Kuitenkin levy toimii erinomaisesti myös ilman ulkomusiikillisia viitteitä. Mikkonen itse selventää Jukka Haurun haastattelussa: “Teen musiikkia vain siksi, että sitä tulee. En vaadi sille motiivia ulkopuolelta. Musiikilla ei ole minulle välinearvoa” (Helsingin Sanomat, 7.1.2005).

Mikkosen yhtäaikaa lyyrinen ja dramaattinen piano, Uffe Krokforsin väkivahva basso sekä Mika Kallion moni-ilmeiset rummut luovat niin intensiivistä ja keskittynyttä musiikkia, että albumi kuuluu ilman muuta suomalaisen jazzin parhaimmistoon. Valitsin vanhan suosikkilevyni jopa sadan parhaan jazzlevyn joukkoon eli kesällä 2020 laatimalleni listalle 100 parasta jazzlevyä?.

Korpea kuunnellessa” ei ole Spotifyssa, enkä löytänyt sitä YouTubestakaan. Ajaton albumi ansaitsisi tulla kuulluksi vielä yli kahdenkymmenen vuoden kuluttua julkaisustaan ja Mikkoselta olisi mukava kuulla myös uutta musiikkia, sillä ECM:n julkaisemasta Kuára“-levystäkin on kulunut aikaa jo yli kymmenen vuotta.

Samuli Mikkonen: Korpea kuunnellessa (omakustanne, 1998)
Samuli Mikkonen, piano, Uffe Krokfors, basso, Mika Kallio, rummut


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.