Lina Nyberg & Daniel Karlsson: The Night and the Music (Prophone Records, 2021)

Lina Nyberg, Raahen Rantajatsit 2015

Laulaja/säveltäjä Lina Nybergin debyyttialbumi vuonna 1993 oli duolevy yhdessä pianisti Esbjörn Svenssonin kanssa. Nyberg julkaisi vuonna 1997 toisen duolevyn ja silloin Jacob Karlzon istui pianon äärellä. Sen jälkeen kuluneiden yli kahdenkymmenen vuoden aikana Nyberg on astunut vahvasti esille nimenomaan säveltäjänä ja erityisesti kolmen tuplalevyn sarja (”Sirenades”, ”Aerials” ja ”Terrestial”, Hoob Records, 2014, 2016, 2017) kuuluu viime vuosikymmenen keskeisen nykyjazzin joukkoon.

Näiden laajojen teosten ja viime vuoden erinomaisen tentettilevyn (”Clouds”) jälkeen Nyberg palaa jälleen duomusiikin pariin ja julkaisee yhdessä Daniel Karlssonin kanssa kiinnostavan kokoelman lainakappaleita, joita öinen aihepiiri yhdistää. Joukossa on hyvin tuttuja lauluja, kuten ”Night and Day”, ”Let’s Face the Music and Dance” ja ”`Round Midnight” sekä vähemmän tunnettuja (siis ainakin minulle) standardeja, kuten ”Dream a Little Dream of Me” tai ”Red Sails In The Sunset”. Ohjelmiston näköalaa laventavat vielä Hair-musikaalin ”Good Morning Starshine”, amerikkalaisen säveltäjän Samuel BarberinSure On This Shinig Night” sekä levyn toiveikkaiseen sarastukseen päättävä ”I Like The Sunrise”, Duke EllingtoninLiberian Suiten” avaus.

Daniel Karlsson, Kalottjazz & Blues Festival 2005

Lina Nyberg on laulajana ja jazzmuusikkona kehittänyt äänestään omaperäisen instrumentin, jota hän käyttää hyvin rohkeasti ja jännittävästi. Esimerkeistä käyvät levyn avaavat ”Night and Day” ja ”Let’s Face the Music and Dance”, joista molemmista Nyberg muotoilee uudelleen ajatellut ja kaikesta turhasta riisutut tulkinnat. Thelonious Monkin yötunnelmien klassikkoon ”`Round Midnight” Nyberg liittää lempeän ja puheenomaisenkin scat-osuuden. Koko levyn kohokohtana hehkuu kuitenkin klassisen musiikin puolelta poimittu Barberin kuorolauluna paljon esitetty ”Sure On This Shinig Night”, josta Nyberg luo paljaan ja pysäyttävän version. (Lue James Ageen runo: Sure On This Shining Light.)

Kekseliäs ja ilmeikäs Daniel Karlsson nousee pianistina esille yhtä olennaisena musiikin osana kuin Nybergin laulukin. Kyse ei siis ole vain laulajasta ja häntä taustalla säestävästä pianistista, vaan kahden tasavertaisen jazzmuusikon luovasta, vapaasta ja kuulijansa vangitsevasta yhteistyöstä. ”The Night and the Music” on tavattoman hieno levy, joka kuuluu Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle.

Lina Nyberg & Daniel Karlsson: The Night and the Music (Prophone Records, 2021)
Lina Nyberg, laulu, Daniel Karlsson, piano

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.