OK:KO: Liesu (We Jazz, 2022)

OK:KO, Turku Jazz Festival 2019

Mitäpä tuota säästelemään postauksen loppuun, kun voin heti suoraankin sanoa, että ”Liesu” on OK:KO-yhtyeen tähän mennessä vakuuttavin albumi. Se on johdonmukainen askel eteenpäin kahden aikaisemman levyn (”Land E.” ja Syrtti”) raivaamalla polulla. ”Liesun” musiikissa säilyy koko ajan jännite, kun kaikissa kappaleissa tapahtuu koko ajan paljon jännittävää. On mukaansatempaavia tempon vaihdoksia, dramaattisia dynamiikan muutoksia ja siirtymiä viileästä tulikuumaan.

Otetaan malliksi monivaiheinen kappale ”Kirkkis”. Basisti Mikael Saastamoinen aloittaa sen improvisoimalla jousella kaksi minuuttia kestävän johdannon, josta kappaleen kansanmusiikillinen melodia kohoaa Okko Saastamoisen rumpujen hienovaraisella säestyksellä. Kun koko kvartetti lopulta syöksyy varsin perinteiseen svengiin, saa Jarno Tikka huipentaa kappaleen polttavan intensiivisellä saksofonillaan. Tuon soolon taustalta kannattaa poimia korviin vielä pianisti Toomas Keski-Säntin tyylikkäät soinnut. Toki Keski-Säntti pääsee esille myös solistina, esimerkkeinä ”Animan” ja ”Riejun” harkitusti muotoillut puheenvuorot.

Kokonaisuuden kruunaavat sävellysten vahvat melodiat, joista yhtyeen Saastamoiset (eivät sukulaisia) vastaavat, Mikael yhden (avausraita ”Anima”) ja Okko loppujen viiden sävellyksen voimin. Erityisen painokkaana mieleen jää surumarssin tai vanhan virren poljennolla vakaasti askeltava ”Arvo” , nimensä mukaisesti arvokas ja koskettava sävelmä.

OK:KO: Liesu (We Jazz, 2022)
Jarno Tikka, tenorisaksofoni, Toomas Keski-Säntti, piano, Mikael Saastamoinen, basso, Okko Saastamoinen

OK:KO ”Anima” live @ We Jazz Festival 2021

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.