Louis Armstrongin ensimmäisistä levytyksistä 90 vuotta

King Oliver Creole Jazz Band

King Oliver Creole Jazz Band
Baby Dodds, rummut, Honore Dutrey, pasuuna, King Oliver, kornetti, Bill Johnson, basso, Louis Armstrong, trumpetti, Johnny Dodds, klarinetti, Lil Hardin, piano

Louis Armstrong teki ensimmäiset levytyksensä tasan 90 vuotta sitten, kun King Oliverin Creole Jazz Band levytti Gennet-levy-yhtiön studioilla Richmondissa 5.-6.4.1923. Studio on aika juhlallinen sana vanhassa varastorakennuksessa sijainneelle äänitystilalle. Varasto sijaitsi aivan rautatien vieressä ja äänitys täytyi keskeyttää aina, kun juna jyristeli ohi.

Armstrong oli tuolloin 21-vuotias ja soitti yhtyeessä kakkostrumpettia. Kyse oli siis King Oliverin keikasta ja Armstrong oli monilla raidoilla sivuosassa, jopa vaikeasti kuultavissa. Levytyssessiot äänitettiin näet akustisesti eli muusikot soittivat kääntyneenä kohti ääntä keräävää suppiloa, samalla kun koneen neula tallensi musiikin kaivertamalla suoraan masterlevylle.

Studio-orkesteri levyttämässä

Studio-orkesteri levyttämässä

Armstrong on itse kehuskellut, että hänellä oli niin voimakas ääni trumpetissaan, että hänen täytyi soittaa kaukana studion ovella, jotta hänen trumpettinsa ei peittäisi muuta bändiä. Myös rumpalin täytyi tyytyä pelkkiin kapuloihin koko rumpusetin sijasta.

Armstrong pääsi kuitenkin esille myös solistina ja hänen ensimmäinen levytetty soolonsa on kappaleella ”Chimes Blues”, joka on äänitettiin 5.4.1923. ”Chimes Bluesin” keskeisin osa oli pianisti Lil Hardinin kalvakas kelloimitaatio, jonka jälkeen Armstrongin soolo nousee kirkkaana esille. Toinen merkittävä Armstrongin soolo on kappaleella ”Froggie Moore”. James Lincoln Collierin mukaan se osoittaa selvästi, että Armstrong oli paljon pidemmällä improvisoinnin taidoissa ja svengin keinojen kehittelyssä kuin aikakauden muut muusikot.

Näitä levytyksiä kannattaa kuunnella, vaikka nykykorvin kuultuina äänitykset kuulostavat karkeilta ja muusikoiden esityksetkin joskus kömpelöiltä. Musiikista saa paremman otteen, kun kuuntelee niitä rauhassa useamman kerran peräkkäin. Varhaisen jazzin kauneus ja sävyt paljastuvat silloin vähitellen ajan patinan ja rahinan takaa.

Lisätietoja:

90 Years Ago Today: Louis Armstrong’s First Records

Spotify-soittolistassa huhtikuun 1923 levytyksiä:

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.