Lukas Traxel: One-Eyed Daruma (We Jazz, 2023)

Lukas Traxel Trio. Kuva: Michelle Ettlin

Daruma on japanilainen paperimassasta tehty nukke. Sitä käytetään onnea tuovana amulettina, jonka molemmat silmät jätetään aluksi maalaamatta. Nuken ostaja tai saaja maalaa itse ensin toisen silmän, toivoo samalla jotakin tai asettaa itselleen tavoitteen. Vasta kun toive on toteutunut tai tavoite on saavutettu, voidaan toinenkin silmä maalata valmiiksi.

Tästä näkökulmasta katsottuna sveitsiläisen basistin Lukas Traxelin debyyttialbumin nimeen sisältyy vahva viesti. Traxel sävelsi levyn musiikin isänsä kuoleman jälkeen. Isään liittyvät toiveet jäivät täyttymättä ja daruman toinen silmä jää maalaamatta. Ei ole siis lainkaan outoa, että Traxelin trio soittaa ilmeeltään niin vakavaa musiikkia. Trio ei silti jää vain ihmettelemään elämän epävarmuuksien edessä, vaan luo vahvaa ja rosoista musiikkia, joka kaihtaa yksiselitteisen helppoja ratkaisuja.

Otis Sandsjö on nykyjazzin omaperäisimpiä saksofonisteja, jonka hapuilevan hauraassa soundissa voi välillä kuulla, kuinka ilma virtaa suukappaleessa. Yllättäen tämä tuhiseva soundi nostaa mieleen Ben Websterin kaltaisia vanhan ajan fonisteja. Samoin Sandsjön soundi yhdistyy mielessäni äskettäin edesmenneen Wayne Shorterin tunnustelevaan tapaan soittaa erityisesti viimeisillä kvartettilevyillä. Rumpali Moritz Baumgärtnerin luova soitto säilyttää grooven arvaamattomissakin kuvioissa ja yhtyeenjohtajan basson sydämenlyönnit antavat suuntaa koko yhtyeelle. Saksofonin, basson ja pianon muodostama trio on jazzissa jo perinteinen kokoonpano. Tähän perinteeseen Lukas Traxel Trio kirjoittaa jännittävän ja vaikuttavan uuden luvun.

One-Eyed Daruma” on tiivis ja dynaaminen kokonaisuus. Sen paikka on blogin kuuntelusuositusten listalla eli “Vuoden valinnat 2023”.

Lukas Traxel: One-Eyed Daruma (We Jazz, 2023)
Otis Sandsjö, tenorisaksofoni, Lukas Traxel, basso, Moritz Baumgärtner, rummut


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.