Nakama: New World (Nakama Records, 2022)

Christian Meaas Svendsen, Raahen Rantajatsit 2022. Svendsen soitti Raahessa yhtyeessä
The Father, the Sons & the Junnu

Nakama (nimi on japania ja tarkoittaa suunnilleen kumppani/kaveri) on vuonna 2015 perustettu norjalaisen basistin Christian Meaas Svendsenin johtama jazzyhtye, jonka ympärille on syntynyt myös levymerkki ja kollektiivi. Levymerkki julkaisee yhteisön jäsenten levytyksiä, joita on tähän mennessä kertynyt parikymmentä. Lisäksi kollektiivi järjestää ”The Nacademy” -nimellä kesäkursseja ja työpajoja improvisaatiosta kiinnostuneille muusikoille.

Nakama-yhtye julkaisi kesällä jo viidennen albuminsa, joka on samalla yhtyeen toiminnassa uuden vaiheen alku. Yhtyeen kokoonpano nimittäin muuttui merkittävästi, kun uudella ”New World” -levyllä aikaisempien levyjen viulisti ja laulaja vaihtuivat kahteen puhaltajaan, joiden soittamat klarinetit leimaavat koko yhtyeen soundia.

Nakaman musiikissa vapaa improvisaatio, nykymusiikki ja free jazz kietoutuvat yhteen. Kuiskaukset ja kurkkulaulu kuuluvat Nakaman sointivalikoimaan siinä missä klarinettien rikkaat soinnitkin. Nakama on myös musiikillinen kollektiivi, jossa muusikoiden soolot saavat pienemmän roolin kvintetin yhteissoiton rinnalla. Toki soolojakin levyllä on, esimerkiksi ”Benign” alkaa yhtyeenjohtajan pitkällä bassointrolla, jonka jälkeen yhtye irtautuu ehkäpä levyn svengaavimpaan jaksoon muhkeasti mörisevän kontrabassoklarinetin johdolla.

Nakaman musiikki lähestyy paikoin abstraktia nykymusiikkia. Esimerkiksi levyn staattinen nimikappale on lähes 20 minuuttia kestävä minimalistinen meditaatio, jota pitkät taukopaikat leimaavat. Jos yhtye ei pelkää hiljaisuutta, se ei täysin välttele melodioitakaan, minkä haikean surumieliset klarinetit todistavat levyn päätösraidalla ”Hosono”. Nakama on mielenkiintoinen yhtye ja ”New World” tarjoaa kuulijalle vaativaa ja moni-ilmeistä musiikkia.

Omaperäinen ”New World” kuuluu luonnollisesti Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2022 -listalle ja levy on siellä jo lokakuun suositusten joukossa.

Lue lisää: Nakama Records, levy-yhtiön nettisivut.

Nakama. Kuva: Jan Tore Eriksen

Nakama: New World (Nakama Records, 2022)
Klaus Ellerhusen Holm, saksofonit, klarinetit, Andreas Røysum, klarinetit, Ayumi Tanaka, piano, Andreas Wildhagen, rummut, Christian Meaas Svendsen, basso ja ääni


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.