Onnistuneita jazzlevytyksiä – jazzlaulua kahdesta kulmasta

Ira Kaspi lauloi vuonna 1987 Haaparannan Folkets Husilla Kalottjazz & Blues-festivaalien konsertissa. Taustalla bassoa soittaa Pekka Sarmanto ja näkyy siellä hieman myös Juhani Aaltosen hahmo.

Jazzlaulun värikkään kentän voi karkeasti ottaen jakaa kahteen pääsuuntaukseen. Perinteinen jazzlaulu luottaa standardeiksi kutsuttujen ikivihreiden eli alun perin amerikkalaisten elokuva- ja musikaalisävelmien aikaa uhmaavaan voimaan. Jazzlaulun valtavirrasta on sittemmin poikennut monia kokeellisiakin sivupuroja; laulajat yhdistävät lauluunsa vaikutteita eri genreistä ja käyttävät usein ääntään soittimen lailla osana koko yhtyettä.

Nyt on sopivasti käsillä kaksi kotimaista jazzlevyä, jotka molemmat tahoillaan hienosti edustavat näitä näkökulmia. Ira Kaspin jazzkvartetin säestämänä tulkitsemat standardit edustavat perinteistä laulujazzia ja Anni Elif Egecioglu äänitaiteilee rajoituksista vapaana osana Elifantree-trion omaperäistä soundia.


Monia jazzstandardeja on esitetty niin monta kertaa, että ne ovat kuluneet suorastaan tylsiksi kliseiksi. Onneksi laulaja Ira Kaspi on valinnut levylleen vähemmän tunnettuja sävelmiä, mikä antaa levylle tuoreen ilmeen. Levyn nimikappale ”You and The Night and The Music” sekä ”Someday My Prince Will Come” ovat kenties levyn tunnetuimmat sävelmät ja samalla hyvät esimerkit siitä, kuinka jazzstandardit ovat syntyneet.

”You and The Night and The Music” on peräisin vuodelta 1934 Artur Schwartzin ja Howard Dietzin Broadway-musikaalista, josta jäi elämään vain tämä jazzmuusikoita inspiroiva sävellys. ”Someday My Prince Will Come” soi ensikerran Disney-klassikossa ”Lumikki ja seitsemän kääpiötä” vuodelta 1938 ja se innosti myöhemmin Miles Davisin ja Bill Evansin kaltaisia muusikoita tekemään siitä omia versioitaan. Kaksi Ira Kaspin puolison basisti Ape Anttilan uutta sävellystä sopivat nekin saumatta muun materiaalin joukkoon.

Levyllä Kaspia säestää taitava ja uskottavan tyylinmukaista jazzia luova kvartetti (Mikael Jakobsson, piano, Jussi Kannaste, saksofoni, Ape Anttila, basso ja Markku Ounaskari, rummut), joka saa mukavasti tilaa myös omalle sooloilmaisulleen. Lisäksi joillekin kappaleille on sovitettu mukaan Lohjan kaupunginorkesterin jouset, jotka tuovat levylle vaikuttavaa lisäväriä. Kaspin levy on erittäin onnistunut levytys, epäilemättä eräs parhaista kotimaisista jazzlaululevyistä.

Erilaisia yleisöjä hyväntuulisilla ja intensiivisillä esiintymisillään valloittava Elifantree on monella tapaa poikkeuksellinen ilmiö. Harvoin nimittäin tapaa yhtyettä, joka tuntuu olevan täysin omintakeinen vailla varsinaisia esikuvia. Lisäksi yhtyeen kokoonpano (laulaja Anni Elif Egecioglu, saksofoni Pauli Lyytinen ja rumpali Tatu Rönkko) on harvinainen ja yhtye värittää musiikkiaan ottamalla instrumenttivalikoimaansa vielä mm. kellopelin, sellon, pianon ja erilaiset sähköefektit.

Elifantree kietoo toisella levyllään yhteen jazzpohjaista improvisaatiota, iloista pophenkeä, vapaasti lentävää kuulasta lauluilmaisua ja hypnoottisesti laukkaavia rytmejä. Tästä kaikesta punoutuva musiikillinen kudos kaihtaa kaikkia helppoja määrittelyjä, mutta musiikki on kuitenkin samalla jännittävän melodista ja mukaansatempaavaa.

Ira Kaspi & Jazz Diva Band with Strings: You and the Night and the Music (Prophone Finnish Jazz, 2012)

Elifantree: Time Out (Eclipse Music, 2012)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 25.7.2012

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.