Yokada: stillness & sirens (disorder, 2018)

Yokada on ruotsalainen pianotrio, jossa soittavat pianisti Alex Zethson, basisti Johan Berthling ja rumpali Johan Holmegård. Kolmikko on soittanut monissa free jazziin tai laajemmin kokeelliseen musiikkiin suuntautuvissa kokoonpanoissa, kuten Fire! Orchestra, Angles 9 tai trumpetisti Goran Kajfešin yhtyeet. Holmegård on mukana myös vaihtoehtorockia soittavassa Dungen-yhtyeessä.

Näistä lähtökohdista käsin kuunneltuna ”stillness & sirens” on yllättävän perinteinen pianotrion jazzlevy, jolla elää free jazzia edeltävän ajan omaperäisten pianistien Andrew Hillin ja Herbie Nicholsin henki. Hillin vuonna 1964 ilmestyneellä ”Judgement”-levyllä on kappale nimeltä ”Yokada Yokada” ja ehkäpä trion nimi juontuu tästä kappaleesta, tyylillinen yhteys on ainakin selkeä.

Noin 31-minuuttinen albumi koostuu seitsemästä Alex Zethsonin sävellyksestä. Niistä rakentuu näkökulmiltaan vaihteleva kokonaisuus. Levyn avaa hypnoottisen bassokuvion varassa kulkeva ”portrait of a portrait”, jonka taivallus hidastuu välillä mietiskelevän pianosoolon ajaksi. Matkaa jatkavat tummasävyinen balladi ”marbles”, hermostunutta energiaa pursuava Andrew Hill -kunnianosoitus ”faceless”, raivokkaasti svengaava ”impossible revolution” ja herkkä balladi ”cloudspotting”.

Kaksi viimeistä raitaa, ”henry´s vacation” ja ”repeat, dance, forget”, viittaavat Herbie Nicholsin ja miksei myös Thelonious Monkin suuntaan, molemmat alle kolmeminuuttisia tiivistelmiä albumin teemoista. Kulmikas ”repeat, dance, forget” on levyn parhaita raitoja, joka päättää tiiviin albumin napakasti.

Yokadan konstailematon levy pääsee Vuoden valinnat 2018 -listalle muiden kuuntelusuositusten joukkoon.

Yokada: Stillness & Sirens (disorder, 2018)
Alex Zethson, piano, Johan Berthling, basso, Johan Holmegård, rummut


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: