Quartet Ajaton: Early Music in the Latest Way (Alba Records, 2020)

Quartet Ajaton. Kuva: Antti Kokkola

Quartet Ajaton julkaisi debyyttilevynsä “Elixir” (Eclipse Music) vuonna 2016. Luonnehdin silloin yhtyettä omasta mielestäni niin hyvin, että kuvaus sopii myös yhtyeen nyt ilmestyneeseen toiseen albumiin. Siteeraan siis itseäni: “… ihmeen saumattomasti Ajaton sulauttaa 1960-luvun nostalgisen moog-syntesoijan, vanhasta musiikista tunnetun viola da gamban, argentiinalaisen tangon bandonéonin ja ihmisen ikiaikaisen instrumentin, lauluäänen, lämpimän omaperäiseksi yhtyesoundiksi“.

Ensimmäisen levyn ohjelmisto koostui enimmäkseen yhtyeen jäsenten sävellyksistä. Joukossa oli yksi armenialainen kansansävelmä ja kahden kappaleen verran vanhaa enlantilaista musiikkia, joista vastasivat renenssanssiajan säveltäjä John Dowland ja barokkisäveltäjä John Blow. Kuten uuden levyn nimestäkin voi päätellä, yhtye keskittyy tällä kertaa nimenomaan vanhaan musiikkiin. Dowland on nyt mukana peräti neljällä sävellyksellä ja Blow´n “The Self Banished” saa toisen tulkinnan, jossa Mia Simanainen ja Mikko Perkola laulavat yhdessä. Vielä vanhempiin musiikin kerroksiin kvartetti kaivautuu levyn päätösraidalla, tutulla kalevalaisella sävelmällä “Waka wanha Wäinämöinen“.

Koska en tunne erityisen hyvin vanhaa musiikkia, vertasin Ajaton-kvartetin versioita Ann Sofie von Otterin ja muiden Dowland-tulkintoihin. Huomasin, että siinä missä monet jazzyhtyeet muokkaavat jazzstandardeja radikaalisti lähes tuntemattomiksi (esimerkkinä Tom Rainey: Obbligato), esittää Quartet Ajaton laulujen melodiat tunnistettavina kaikessa surumielisessä kauneudessaan.

Vaikka laulua kehystävä yhtye on kaikkea muuta kuin perinteinen vanhan musiikin yhtye, ei silti kyse ole erityisen radikaalista uudelleentulkinnasta. Viola da gamban lämpöinen ääni sulautuu luontevasti yhteen Henrik Sandåsin bandoneónin ja Kari Ikosen Moog-syntetisaattorin paikoin korkealla ujeltavaviin tai pulputtaviin ja välillä maanläheisesti muriseviin soundeihin. Yhdessä Simanaisen kuulakkaan ja selväpiirteisen laulun kanssa syntyy rauhallinen albumi, joka kiehtovalla tavalla kunnioittaa vanhaa ja on samaan aikaan täysin nykyaikaista.

Tätäkin levyä kelpaa suositella, katso mitä muuta musiikkia on -listalla.

Quartet Ajaton: Early Music in the Latest Way (Alba Records, 2020)
Mia Simanainen, laulu, Henrik Sandås, bandoneón, Kari Ikonen, Moog-syntetisaattori, Mikko Perkola, viola da gamba + yhdellä kappaleella Abdissa Assefa, perkussiot


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.