Joe Lovano & Dave Douglas Sound Prints: Other World (Greenleaf Music, 2021)

Soundprints. Kuva: Geoff Countryman

Trumpetisti Dave Douglasin ja saksofonisti Joe Lovanon johtaman Sound Prints-kvintetin kolmas albumi ”Other World” on ulkoiselta muodoltaan suorastaan vanha kunnon cd-levy. Levyllä on musiikkia reilusti yli tunnin verran, kun useimmat viime aikojen levyuutuudet on tiivistetty vinyylilevylle mahtuvaan suppeampaan mittaan. Sound Printsin ensimmäinen albumi ”Sound Prints” oli Montereyn jazzfestivaaleilta äänitetty livelevy (Blue Note, 2013). Toinen albumi ”Scandal” ilmestyi vuonna 2018 Douglasin Greenleaf Music -levymerkillä. Yhtyeen kokoonpano on sama kaikilla kolmella levyllä.

Kestostaaan huolimatta Soundprintsin levylle ei ole tallennettu turhia raitoja, vaan kaikki kymmenen raitaa (viisi kummaltakin keulahahmolta) tarjoavat tuoreen, nykyaikaan päivitetyn version jo 1960-luvulla esimerkiksi Miles Davisin toisen kvintetin työn pohjalta syntyneestä modernista jazztyylistä. Myös Wayne Shorterin henki liikkuu lähimaastossa, sillä Sound Prints soittaa nimenomaan sävellyksiin pohjautuvaa jazzia. Sävellysten muoto siis rakentaa kappaleille vaihtelevat rungot ja ohjaa myös improvisaatioita. Sävellyksillä on tässä musiikissa paljon keskeisempi rooli kuin vaikkapa perinteisessä bebopissa, jossa teema usein pelkästään merkitsee kappaleen alku- ja päätepisteet.

Kvintetin musiikki muodostaa siis sellaisen elävän sointikudoksen, jollaisen juuri tarkasti toisiaan kuunteleva ja herkästi kommunikoiva jazzyhtye pystyy luomaan.

Mielenkiintoisten ja jännittävästi melodisten sävellysten lisäksi ”Other World” on täynnänsä erinomaisen taitavasti soitettua jazzia. Kvintetin musiikki muodostaa siis sellaisen elävän sointikudoksen, jollaisen juuri tarkasti toisiaan kuunteleva ja herkästi kommunikoiva jazzyhtye pystyy luomaan. Douglasin trumpetti ja Lovanon saksofoni ovat tämän sointikudoksen keskeisiä aineksia. Ne soivat kauniisti yhteen niin kappaleiden teemoissa kuin sooloissakin, jotka esitetään myös trumpetin ja saksofonin duettoina. Linda May Han Oh ja Joey Baron muodostavat levyn toisen parin, kun basso ja rummut kantavat yhtyettä koko ajan jäntevästi ja kekseliäästi. Kvintetin viides jäsen, pianisti Lawrence Fields on hienovarainen säestäjä ja kiinnostava solisti hänkin.

Vaikka levyn kansitaide ja osin kappaleiden nimetkin viittaavat scifin avaruudellisiin teemoihin, on levyn nykyjazz kyllä varsin tanakasti maan pinnalla. Kannen piirroskuvista vastaa sarjakuvapiirtäjä Dave Crisholm, jonka viime vuonna ilmestynyt teos ”Chasin’ the Bird: Charlie Parker in California” kertoo Charlie Parkerin vaiheista Kalifornissa vuosina 1945-1947.

Lisäsin ”Other Worldin” Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle, jonka toukokuulle pääsikin monta uutta amerikkalaista levyä.

Joe Lovano & Dave Douglas Soundprints: Other World (Greenleaf Music, 2021)
Dave Douglas, trumpetti, Joe Lovano, tenorisaksofoni, Lawrence Fields, piano, Linda May Han Oh, basso, Joey Baron, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.