
Kuten jo tanskalaisen rumpalin ja säveltäjän Terkel Nørgaardin tuoreen albumin nimestä voi päätellä on amerikkalainen trumpetisti Ralph Alessi albumin keskeinen rakennuspalikka. Esimerkiksi pianisti Uri Cainen ja saksofonisti Steve Colemanin yhtyeissä vaikuttanut Alessi on julkaissut myös lukuisia soololevyjä vuodesta 1999 lähtien. ECM on julkaissut Alessin kolme viimeisintä albumia, joista uusin “Imaginary Friends” ilmestyi tämän vuoden alussa.
Ralph Alessi kuuluu niiden nykyjazzin trumpetistien joukkoon, joiden pidättyvä sointi juontaa juurensa Miles Davisin musiikkiin. Alessi on siis samaa sukua vaikkapa Dave Douglasin tai Kenny Wheelerin kanssa. Alessinkin tekninen taidokkuus ilmenee mieluummin emotionaalisesti koskettavana ja hauraana soundina kuin loistavana virtuositeettina.
Alessin vahvan panoksen lisäksi myös Nørgaardin hienot sävellykset tekevät vaikutuksen. Nørgaard kirjoitti ensin suhteellisen nopeaan tahtiin kaikkiaan 21 sävellysluonnosta, joista hän jalosti levylle päätyneet seitsemän kappaletta. Lyyrinen ja äänenpainoiltaan hillitty albumi on tiivis ja kaikesta turhasta riisuttu sarjamainen kokonaisuus, jonka yksittäiset raidat tuovat koko ajan esille uusia vivahteita ja näkökulmia.
Esimerkiksi “thirteen” avautuu trumpetin ja rumpujen jäntevänä vuoropuheluna, johon piano ja basso liittyvät mukaan vasta aivan ennen tehokasta lopetusta. “ten” on kuin pieni kansanlaulu, jonka melodia kieppuu trumpetin käsittelyssä ja levyn päättävä “twelve” on harras, jopa virsimäinen lopetus kauniille levylle.
We Jazz Recordsille Terkel Nørgaard on erinomainen löytö ja “With Alessilla” levymerkki jatkaa onnistuneesti ulkomaisen jazzin julkaisemista. Pieni mestariteos kuuluu tämän vuoden hienoimpien uutuuksien joukkoon ja Kuuntelussa 2019 -listalle.
Terkel Nørgaard: With Ralph Alessi (We Jazz Records, 2019)
Terkel Nørgaard, rummut, Ralph Alessi, trumpetti, Søren Gemmer, piano, Jesper Thorn, basso

Vastaa