Alexi Tuomarila Trio feat. Verneri Pohjola : Sphere (Edition Records, 2019)

Alexi Tuomarila Trio. Kuva: Tim Dickeson

Pianisti Alexi Tuomarilan trio yhdessä basisti Mats Eilertsenin ja rumpali Olavi Louhivuoren kanssa on soittanut yhdessä jo viisitoista vuotta. Trion ensimmäinen levy ”Constellation” (Jazzaway Records) ilmestyi vuonna 2006. Sen jälkeen trio on siirtynyt Edition Recordsille, joka on julkaissut triolta kolme levyä, ”Seven Hills” (2013), ”Kingdom” (2017) ja nyt esittelyssä oleva uutuus ”Sphere” (2019).

Uuden levyn innoittamana palasin myös aikaisempien levyjen pariin. Kuuntelu muistutti, että yhtye on kuulunut pianotriojen terävään kärkeen debyyttialbumistaan lähtien. Yhtyeenjohtajan piano soi linjakkaan selkeästi, usein myös herkän melodisesti. Basso ja rummut nousevat vuoroin esille, vuoroin tukevat kokonaisuutta taustalta. Näin kolmikon yhdessä kutoma musiikillisen kommunikaation verkosto elää ja hengittää elävän organismin lailla, kuten huipputason jazzyhtyeen kuuluukin tehdä.

Pianotrio on niin yleinen ja suosittu yhtyemuoto nykypäivän jazzissa, että sen piiriin on kenties mahdotonta tuoda täysin uusia ja ennenkuulemattomia elementtejä. Uuden albumin taustamateriaalissa Tuomarila toteaakin, että pianotrioa ei voi enää keksiä uudelleen. Sen sijaan on mahdollista pitää musiikki elossa hakemalla vaikutteita eri kulttuureista ja musiikkityyleistä.

Sphere”-levylle Tuomarila on tuonut uutta ilmettä ja vaihtelua laajentamalla trion kolmella raidalla kvartetiksi, kun trumpetisti Verneri Pohjola liittyy joukkoon mukaan. Näitä kolmea raitaa onkin kiinnostavaa kuunnella myös Ilmiliekki Quartet mielessä, onhan Tuomarilan yhtyeessä Pohjolan ja Louhivuoren myötä läsnä puolet Ilmiliekistä.

Pohjolan trumpetin soundi on tuttu ja tunnistettava tässäkin yhteydessä, mutta siinä missä Tuomarilan säveltämä särmikäs ”Krakow” saattaisi käydä Ilmiliekistä, tarjoaa Eilertsenin vaivattomasti kulkeva ”Boekloev” Ilmiliekkiä kepeämmän näkökulman Pohjolan soittoon. ”Boekloev” kuuluu tasaisen levyn huippuihin, mutta toki levyn trioraidat onnistuvat, kuten hypnoottinen avausraita ”Shapeshifter”, klassisen elegantit ja herkät balladit ”Sirius” ja ”Untold” sekä svengaava ”Origins”.

Sphere” yhdistää draamaa ja lyriikkaa vaihtelevaksi kokonaisuudeksi eli Alexi Tuomarila Trio jatkaa taivaltaan vahvasti ja vaikuttavasti.

Albumi pääsee tietenkin Kuuntelussa 2019 -listalle.

Alexi Tuomarila Trio feat. Verneri Pohjola : Sphere (Edition Records, 2019)
Alexi Tuomarila, piano, Mats Eilertsen, basso, Olavi Louhivuori, rummut + Verneri Pohjola, trumpetti kolmella raidalla

Alexi Tuomarila Trio: Shapeshifter


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.