Bowman Trio: Persistence (We Jazz, 2019) – syksyisiä tunnelmia

Tomi Nikku – Turku Jazz Festival 2018. Nikku soitti Turussa Max Zenger Maxxxtet -yhtyeessä.

Äskettäin kuuntelin ruotsalaisen saksofonistin Fredrik Nordströmin johtamaa trioa ja samalla havaitsin, että saksofonivetoisia trioja on ollut jazzissa runsaasti Sonny Rollinsin huippuajoista 1950-luvun lopulta lähtien. Nyt kun levysoittimessa on soinut Bowman Trion toinen albumi “Persistence“, en saanut suoralta kädeltä mieleeni montaakaan trumpettitrioa (en laske tähän mukaan äsken kuuntelemaani Jukka Eskola Soul Trioa, joka urkurin kaksoisroolin takia kuulostaa pikemminkin kvartetilta).

Levyhyllyä ja hakukonetta selattuani trioja sentään löytyi, trumpetisteina esimerkiksi Don Cherry, Tomasz Stańko ja Avishai Cohen. (Katso myös soittolista postauksen lopusta.) Trumpetin, basson ja rumpujen triot näyttävät liikkuvan yleensä free jazzin, avant garden ja kokeellisen musiikin maisemissa. Myös Bowman Trio asettuu luontevasti tämän joukon jatkeeksi.

Levyllä on yhdeksän kappaletta, joista rumpali Sami Nummela on säveltänyt kahdeksan ja trumpetisti Tomi Nikku yhden. Bowman Trion musiikillisen ilmeen ytimessä ovat tummanpuhuvat ja surumielisyyteen taipuvat sävelmät, joita Nikku ahdistuneen ilmaisuvoimaisella trumpetilla tulkitsee. Hyviä esimerkkejä ovat mm. “Badwater”, “Mä en jaksa” ja “Mac Elliot”. Trion tavassa käsitellä materiaaliaan on jotain samanlaista pohdiskelevaa kypsyyttä kuin Stańkon musiikissa.

Eipä ole siis ihme, että kohta kolmekymppiset muusikot päättävät levynsä viipyilevään balladiin “Sista sommardagen”. Siinä Bowman Trio ei kirmaa nuoruuden innossa kesälomalle tai juhli juhannuksena keskiyön aurinkoa, vaan valitsee aiheekseen loppuun kääntyvän kesän ja suuntaa katseen syksyn lohdullisiin ruskatunnelmiin.

Vinyylilevyn puolen tunnin mittaan mahdutettu albumi on yhtenäinen kokonaisuus ja trio on vakavalla linjallaan johdonmukainen. Leikkisyys välähtää vain hetken ajan “My Horsen” melodiassa, mielessäni jopa vilkutuksena Rollinsin “Way Out West” -levyn villin lännen suuntaan. Sellaisia hetkiä olisi voinut mahduttaa levylle useammankin.

Lisäsin “Persistencen” vuoden 2019 kuuntelusuosituksiin: Kuuntelussa 2019 -lista.

Bowman Trio: Persistence (We Jazz, 2019)
Tomi Nikku, trumpetti, Joonas Tuuri, basso, Sami Nummela, rummut

Trumpetti + basso + rummut


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.