Un Poco Loco: Ornithologie (Umlaut Records, 2020)

Un poco loco linturetkellä. Kuva: Simon Lambert

Pianisti Bud Powellin tunnetun sävellyksen mukaan nimetty Un Poco Loco perustettiin vuonna 2014 ja samana vuonna trio julkaisi 1950-luvun jazzia tutkiskelleen debyttilevynsä, sekin nimeltään ”Un Poco Loco” (Umlaut Records). Trion toinen albumi ”Feelin´ Pretty” (Umlaut Records, 2017) keskittyi ”West Side Story” -musikaaliin ja Leonard Bernsteinin sävellyksiin.

Alkuvuodesta 2020 trio julkaisi kolmannen levynsä ”Ornithologie”. Kuten jo nimestä voi päätellä se on Charlie Parker -tribuutti, sopivasti Parkerin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Kun pasuunistista, saksofonistista ja basistista koostuva ranskalainen kolmikko esittää kunnianosoituksen amerikkalaiselle jazzin innovaattorille, kuulija odottaa mielellään jotain epäsovinnaista.

Kahden puhaltajan ja basson yhtye on toki kaikkea muuta kuin perinteinen bebop-orkesteri, mutta trion käsittelyssä Parkerin ja Dizzy Gillespien musiikki säilyttää bebopille tyypillisen äkkiväärän ytimekkyyden. Tuttujen klassikoiden melodiat ovat arvossaan ja ne soivat tunnistettavina, hyvänä esimerkkinä nokkelan humoristinen sovitus Gillespien sävellyksestä ”Salt Peanuts” (katso alla videoversio kappaleesta).

Un Poco Locon linturetki tuottaa siis herkullisen värikkäitä tulkintoja keskeisistä bebop-kappaleista. ”Salt Peanutsin” lisäksi ohjelmassa on myös esimerkiksi ”Yardbird Suite” ja kolme kappaletta (”Barbados”, ”Billie´s Bounce”, ”Now´s The Time”) yhteen nivova ”Barbillies´s Time”. Parkerin Verve-yhtiölle tehdyiltä levyiltä mukaan pääsevät alunperin jousiorkesterin kanssa levytetty balladi ”Everything Happens To Me” sekä Machiton sävellykset ”Okiedokie” ja ”Mango Mangue”.

Raikas ja svengaava Parker-tribuutti pääsee luonnollisesti kuuntelusuositusteni listalle: Valon kuvia -blogi suosittelee 2020. (Levy löytyy toukokuun suositusten joukosta.) Albumi on luultavasti korkealla, kun vuoden lopussa valikoin koko vuoden parhaita levyjä.

Un Poco Loco: Ornithologie (Umlaut Records, 2020)
Fidel Fourneyron, pasuuna, Geoffroy Gesser, tenorisaksofoni, klarinetti, Sébastien Beliah, basso

Un Poco Loco – Salt Peanuts

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.