Yrjö 2023 Linda Fredrikssonille

Linda Fredriksson

Jazzalan arvostetuimmat tunnustukset jaettiin Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 3. marraskuuta. Suomen Jazzliitto myönsi Yrjö-palkinnon saksofonisti Linda Fredrikssonille ja nosti nuorista jazzkyvyistä esiin uudella Taimi-palkinnollaan pianisti ja puhallinsoittaja Joonatan Henrikssonin. Ylen jakaman Varjo-Yrjö-tunnustuksen jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti konserttijärjestäjä Marita Nyrhinen.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkintoa on jaettu vuodesta 1967 lähtien ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Edellisvuosina palkinto on myönnetty trumpetisti Jukka Eskolalle (2022), rumpali Mikko Hassiselle (2021), saksofonisti Timo Lassylle (2020) ja pianisti Riitta Paakille (2019). Tänä vuonna palkinnon sai saksofonisti Linda Fredriksson.


– Linda Fredriksson on noussut yhdeksi aikamme kiinnostavimmista suomalaisista jazzartisteista, jonka omaleimainen ääni ja vahva ilmaisu ovat löytäneet kiitollisia kuulijoita niin kotimaassa kuin ulkomailla, kertoo Jazzliiton hallituksesta koostuvan palkintoraadin jäsen Minnakaisa Kuivalainen tunnustukseen johtaneista perusteista.


– Räjähdysmäisen suosion saanutta soololevyä on edeltänyt vaikuttava ura instrumentalistina, jonka kyvyt noteerattiin kansainvälisestikin. Linda Fredrikssonin musiikki koskettaa yleisöä yli genrerajojen herkästi ja vakuuttavasti, kuvailee Kuivalainen.

Saksofonisti Linda Fredriksson tunnetaan rohkeana improvisoijana sekä omaleimaisena ja raja-aitoja ylittävänä muusikkona. Fredriksson nousi kotimaisen jazzin kirkkaimpiin nimiin viimeistään esikoissooloalbumillaanJuniper (We Jazz Records 2021), joka sai poikkeuksellisen ylistävän vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltä. Albumi palkittiin Jazz-Emmalla ja Teosto-palkinnolla vuonna 2022.

Ennen soolouraansa Fredriksson on tullut tunnetuksi mm. Mopon, Superpositionin ja Ricky-Tick Big Bandin riveistä, jonka lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä mm. Ultra Bran, Raoul Björkenheimin, Timo Lassyn ja Olavi Uusivirran kanssa.

Teksti: Suomen Jazzliitto


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.