Panu Savolainen & JPP: Panu Savolainen & JPP (Doorbell Music, 2023)

Panu Savolainen & JPP. Kuva: Ville Paasimaa

Vibrafonisti Panu Savolainen on jazzmuusikkona mieluusti tutkinut jazzin kentän rajamaita. Hänen tunnetuin kokoonpanonsa, Herd-trio, sijoittunee Savolaisen projekteista kenties lähimmäksi nykyjazzin valtavirtaa. Herdin ja laulaja Aili IkosenJazzbasilli” tulkitsi omaperäisen suomalaisen musiikki-ilmiön, jazziskelmän, aarteita. Savolainen jatkoi kotimaisen vanhan iskelmämusiikin äärellä myös oivaltavilla versioillaan Toivo Kärjen klassikoista.

Vuonna 2016 Savolainen aloitti yhteistyön kaustislaisen JPP:n kanssa ja avasi näin vielä yhden uuden näkökulman jazzin laitamille. Nyt Savolainen ja JPP ovat julkaisseet ensimmäisen yhteisen albuminsa, joka koostuu Savolaisen, Timo Alakotilan, Mauno Järvelän ja Arto Järvelän sävellyksistä kahdella jazzlainauksella täydennettynä.

Levyllä on viisitoista kappaletta, joista osa perustuu kansantanssien poljennolle kuten avausraita ”Minuettia” ja riehakkaaksi yltyvä ”Veli”, ja osaa taas jazzin vaikutteet leimaavat vahvemmin, esimerkkeinä riemukas ”Hokkanen savusaunassa” ja svengaava ”Happy Minor”. Molemmat lainakappaleet ovat eräänlaisia jazzin arkistolöytöjä. Original Dixieland Jazz Band levytti ”Indianan” jo vuonna 1917 ja ”My Little Suede Shoes” on Charlie Parkerin tarttuva melodia (ei siis bebopia) vuodelta 1951. Herkät luontokuvat ”Laulu saapuvalle syksylle” ja ”Vedet ja jäät” sekä levyn koskettava päätösraita ”Lähtö” laventavat melankoliallaan albumin mielenmaisemaa.

Improvisoiva jazzmuusikko ja oman genrensä rajoja luovasti haastava yhtye ovat erittäin luontevia kumppaneita ja satoja vuosia vanhasta pelimanniperinteestä ammentava orkesteri ja 1920-luvulla kehitelty amerikkalainen instrumentti soivat upeasti yhteen. Kohtaamisessa syntyy aivan ainutlaatuinen yhtyesoundi sekä jazzin svengiä ja kansantanssien rytmejä omintakeisesti yhteenkietova groove, johon eläytyessään kannattaa välillä keskittyä myös Timo Alakotilan harmonin rooliin kokonaisuudessa.

Panu Savolainen & JPP: Panu Savolainen & JPP (Doorbell Music, 2023)
Panu Savolainen, vibrafoni, Mauno Järvelä, viulu, Arto Järvelä, viulu, Tommi Pyykönen, viulu, Matti Mäkelä, viulu, Timo Myllykangas, basso, Timo Alakotila, harmoni

Panu Savolainen & JPP svengailevat tietenkin Valon kuvia -blogin tämän vuoden kuuntelusuositusten listalle: Vuoden valinnat 2023.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.