Björn Lücker New Aquarian Jazz Ensemble: Free From Form For Feeling (Brennt Rekords, 2023)

Björn Lücker New Aquarian Jazz Ensemble. Kuva:

Blogin ylläpitämisen parhaita puolia on ollut mahdollisuus törmätä aivan uusiin musiikintekijöihin, joista ei ole aikaisemmin kuullutkaan. Saksalainen Björn Lücker on sellainen muusikko. Hampurissa vaikuttava Lücker on levyttänyt vuosien varrella useita albumeja eri kokoonpanoissa. Hän on siis uusi nimi vain minun jazzkartallani, ei suinkaan saksalaisen jazzin kentällä.

Tänä vuonna ilmestynyt albumi “Free From Form For Feeling” tuo Lückerin esille kolmessa roolissa, siis yhtyeenjohtajan, säveltäjän ja rumpalin rooleissa. Yhtyeenjohtajana Lücker toteuttaa vaikkapa Art Blakeyn ja ruotsalaisen Fredrik Norénin esimerkkejä kokoamalla levyllä soittavan jazzkvintetin itseään nuoremmista muusikoista.

Alunperin klassisen koulutuksen saanut Lücker on albumin perusteella monipuolinen jazzsäveltäjä. Hän on säveltänyt kaikki levyn kappaleet lukuun ottamatta lyhyitä ja vapaita sooloja, jollaisen kukin yhtyeen jäsen saa sävellysten väleihin improvisoida.

Perinteisimmän puolensa hän tuo esille sävellyksellä ”Giorgi”, joka intoutuu rumpuintron jälkeen varsin tyylipuhtaaseen ja klassiseen hard bop -svengiin. Virolainen saksofonisti Lauri Kadalipp ja trumpetisti Christian Höhn toteuttavat onnistuneesti vanhaa ihannetta, jonka mukaan mielenkiintoisen jazzsolistin kuuluu kertoa tarina. Toisaalta pitkä, lähes 12-minuuttinen, ”Gospel” on jossain määrin Edward Vesalan musiikin mieleentuova balladi. Albumin kohokohtiin kuuluu myös kaksiosainen nimikappale liikkuu jäntevän grooven ja lempeän balladin kautta svengaavaan ja napakkaan loppuun.

Lücker vakuuttaa myös monipuolisena rumpalina, jolta onnistuu yhtälailla perinteisessä svengiä ylläpitävässä roolissa kuin soundeja ja tiloja rakentavana säestäjänä ja solistina. “Free From Form For Feeling” on erinomainen jazzalbumi, joka on mielenkiintoinen näyttö sekä säveltäjältä että taitavilta nuorilta muusikoilta.

Björn Lücker New Aquarian Jazz Ensemble: Free From Form For Feeling (Brennt Rekords, 2023)
Björn Lücker, rummut, Christian Höhn, trumpetti, flyygelitorvi, Lauri Kadalipp, tenori- ja sopraanosaksofoni, Lukas Klapp, piano, Lucas Kolbe, basso

Free From Form For Feeling” kuuluu Valon kuvia -blogin
kuuntelusuositusten listalle: Vuoden valinnat 2023.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.