Örjan Hultén Orion: Minusgrader (Artogrush, 2019)

Örjan Hultén Orion, Peter Danemo, Örjan Hultén, Torbjörn Gulz, Filip Augustsson. Kuva: Lena Källberg

Ruotsalaisen saksofonistin Örjan Hulténin kvartetti Orion on toiminut jo kymmenen vuotta. Täysien vuosien kunniaksi kvartetti julkaisee neljännen levynsä, joka ilmestyy yhtyeen edellisten albumien tavoin Hulténin omalla Artogrush-levymerkillä. Kolmella ensimmäisellä levyllä pianoa soitti Adam Forkelid, nyt pianon äärellä istuu vaikkapa Jonas Kullhammarin hienosta kvartetista tuttu Torbjörn Gulz. Muuten yhtyeen kokoonpano on säilynyt samana kaikilla levyillä.

Levy on saanut nimensä ja innnoituksensa ruotsalaisen runoilijan Tomas Tranströmerin runosta ”Minusgrader”. Hulténin säveltämä nimikappale ja samalla albumin avaus alkaa pitkällä pianointrolla, jonka jälkeen sävellyksen melankolinen teema paljastuu basson ja rumpujen liittyessä mukaan. Hulténin jännittävä ja melodinen soolo johdattaa Filip Augustssonin jousella soittamaan tummaan, jopa rockvaikutteiseen loppuhuipennukseen. Carl Westerbergin suomeksi kääntämän versio nTranströmerin runosta voi lukea alta.

Avausraidan jälkeen ainakaan selviä viittauksia kirjallisuuteen ei enää ole. Tyylillisestikin yhtye pysyttelee hard bopin ja cool jazzin perinteistä ammentavan modernin jazzin parissa. Sitä leimaa elinvoimaa sykkivä ja eloisa svengi sekä paljon yhdessä soittaneiden ja yhteisen näkemyksen sisäistäneiden muusikoiden keskittynyt vuorovaikutus. Nimikappaleen lisäksi levyn muiden kohokohtien joukkoon nousevat ketterästi kulkeva ”One for Britten”, pelkistetty ”Blues i manegen” ja vapautuneesti svengaava ”1961.(Echoes)”.

Levyn yhdeksän sävellystä jakaantuvat lähes tasan yhtyeen jäsenten kesken, sillä yhtyeenjohtaja on säveltänyt kolme kappaletta ja muiden osaksi jää kaksi sävellystä kullekin. Kyse on siis koko yhtyeen yhtenäisestä albumista. Se kuuluu niiden levyjen joukkoon, jotka huolimattomasti kuunneltuna saattavat kuulostavat yllätyksettömiltä. Tarkemmin tarkastetuna ”Minusgrader” kuitenkin paljastaa vahvat ansionsa. Se on älykästä, mutta samalla lämpimän melodista ja selkeän puhdaslinjaista jazzia. Näin hienosti toimivaa yhtyettä on ilo kuunnella ja sen paikka on Kuuntelussa 2019 -listalla, johon kokoan kuuntelusuosituksia kuluvan vuoden varrella.

Lisätietoja: Artogrush – Hulténin levymerkin sivut

Örjan Hultén Orion: Minusgrader (Artogrush, 2019)
Örjan Hultén, sopraano- ja tenorisaksofoni, Torbjörn Gulz, piano, Filip Augustsson, basso, Peter Danemo, rummut


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.