Isabell Gustafsson-Ny: Rotsystem (PACAYA Records, 2020)

Isabell Gustafsson-Ny. Kuva: Maria Leck

Pianisti ja säveltäjä Isabell Gustafsson-Ny johtaa sekstettiä, joka koostuu ruotsalaisen jazzin nuorta sukupolvea edustavista muusikoista. Sekä yhtyeen johtaja että suurin osa jäsenistä olivat minulle uusia nimiä. Rumpali Simon Andersson on kuitenkin jo tuttu laulaja Sanna Ruohoniemen yhtyeen levyltä ja esiintymisestä vuoden 2018 Kalottjazz & Blues -festivaalilla. Parilla raidalla vierailevan kosketinsoittaja Alex Zethsonin triolevy oli blogin esittelyssä pari vuotta sitten ja hän soitti myös Angles 9 -yhtyeen upealla Injuries– albumilla, blogissa esitelty sekin.

Kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa jazzpianoa opiskellut Gustafsson-Ny vastaa levyn kaikista sävellyksistä, joiden taustakertomuksena kulkee säveltäjän kiinnostus omiin, useiden sukupolvien taakse ulottuviin juuriinsa Taalainmaan maaseudulla. Sävellykset kokoavat yhteen jazzin, kamarimusiikin ja kansanmusiikinkin aineksia valoisaksi musiikiksi, jota leimaa klarinettien, viulun ja sellon ilmava yhtyesoundi.

Rumpali Anderssonin ja basisti Emil Skoghin yksinkertainen ja samalla jäntevä svengi tuo levylle sen vahvimmat jazzin ainekset, parhaana esimerkkinä pianotriolla soitettu “Utveckling, avveckling”. Huomiota ansaitsevat myös Lisa Grotheruksen klarinetit ja muutamalla kappaleella kuultava sellisti Emma Augustssonin vähäeleinen ja kuulas laulu. Albumi huipentuu yhdeksänminuuttiseen kappaleeseen “Himmritjisgräs, rallarrosor” (molemmat murresanat tarkoittanevat maitohorsmaa), johon vieraileva saksofonisti Pelle Westin tuo intensiteettiä ja särmikkyyttä.

Uutta ruotsalaista jazzilmaisua esittelevä albumi pääsee vuoden 2020 kuuntelusuositusten listalle. Katso, mitä kaikkea muuta mielenkiintoista listalle on vuoden alusta kertynyt: “Valon kuvia -blogi suosittelee 2020”.

Isabell Gustafsson-Ny: Rotsystem (PACAYA Records, 2020)
Isabell Gustafsson-Ny, piano, Emil Skogh, basso, Emma Augustsson, laulu, sello, Marta Forsberg, viulu, Simon Andersson, rummut, Lisa Grotherus, klarinetit + Pelle Westlin, saksofoni, Alex Zethson, syntetisaattori

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.